Staněk (ODS): Vzdělávací centrum pro hasiče v Hradci Králové? Ano

08.10.2013 11:30

Jedno rčení praví, že bůh nemůže být všude, proto stvořil hasiče. A já bych rád dodal - kam nemůže čert, tam kromě ženské nastrčí věci neznalého politika a nesmyslnou byrokracii.

Staněk (ODS): Vzdělávací centrum pro hasiče v Hradci Králové? Ano
Foto: pavelstanek.cz
Popisek: Poslanec za ODS Pavel Staněk

Podobně tomu bylo i v případě plánu na vytvoření Akademie Integrovaného záchranného systému na území letiště v Hradci Králové, jehož příprava byla v listopadu 2010 na pokyn tehdejšího ministra vnitra Radka Johna zastavena.

Naše země je proto zřejmě posledním státem EU, která celorepublikové vzdělávací, výzkumné a výcvikové středisko nemá. Myšlenka na jeho zřízení ale nevyhasla. Jsem přesvědčen, že je stále šance projekt realizovat. Právě teď, v době předvolební si musíme záměr připomenout a pokusit se získat pro něj podporu.

Hlavním cílem projektu je vytvoření potřebné centralizované infrastruktury pro jednotný celostátní systém vzdělávání a výcviku složek integrovaného záchranného systému, tedy hasičů, záchranářů a policistů. Výstavba výcvikového areálu by umožnila jejich trénink v podmínkách, které by odpovídaly reálným krizovým situacím.

Vybudováním Akademie Hasičského záchranného sboru ČR by také došlo k vytvoření infrastruktury nezbytné pro dosažení potřebné úrovně odborné přípravy v oblasti krizového řízení a havarijního plánování ve státní a místní správě, zefektivnění řízení a koordinace integrovaného záchranného systému, zvýšení účinnosti prevence přírodních, technologických a bezpečnostních rizik a zdokonalení koordinace reakce na krizové situace a mimořádné události.

Co tedy musíme udělat, aby se věci daly opět do pohybu? Projekt byl součástí Integrovaného operačního programu 2007 – 2013 (IOP), který jako jeden z programů na využívání strukturálních fondů EU v ČR schválila v prosinci 2007 Evropská komise (!). Projekt měl být realizován v režimu tzv. velkých projektů a v IOP na něj byla připravena částka bezmála 75 mil. EUR, z čehož až 85 % by mělo být uhrazeno ze strukturálních fondů Evropské unie. Nyní musíme projít položku po položce a věci, které během doby od zastavení projektu zastaraly, upravit a následně celý projekt opět postoupit ke schválení. Což je sice zdlouhavé, ale ne nemožné.

Jedna z věcí, která by se v projektu mohla změnit, je nabídnout objekt také ke komerčnímu využití. Jak ubytovací prostory Akademie (v Hradci Králové stále není dost ubytovacích kapacit), tak i samotný polygon, jistě své využití najdou.

Pokud se projekt přizpůsobí době a tedy i omezeným finančním prostředkům, tj. zeštíhlí, zdroje se jistě naleznou. Už jen tím, že dojde k integraci a koncentraci všech zásahových složek z celé republiky do jednoho objektu. Odpadnou tak minimálně náklady na cestování členů IZS do zahraničí. Stejně tak může dojít k prodeji nevyhovujících současných objektů jako nepotřebného majetku státu, což jistě přinese také slušnou porci financí. No a konečně, je třeba projekt připravit na posouzení úředníků v Bruselu. Když už zde jednou dostal zelenou, nebude snad problém získat druhou šanci. Jen chtít. Čeští záchranáři by si to určitě zasloužili.

JUDr. Pavel Staněk, MBA

  • ODS
  • advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Staněk- profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.