Štěch: Senát je připraven dočasně převzít zodpovědnost za legislativu

12.08.2013 15:44

Předseda Senátu Milan Štěch se dnes v Kramářově vile setkal na pracovním obědě s premiérem Jiřím Rusnokem.Tématem jednání byl postup vlády a Senátu v situaci, která nestane po případném rozpuštění Poslanecké sněmovny. Od té chvíle by totiž podle Ústavy ČR Senát mohl přijímat zákonná opatření, která může navrhovat vláda ve věcech, které nesnesou odkladu a vyžadovaly by jinak přijetí zákona.

Štěch: Senát je připraven dočasně převzít zodpovědnost za legislativu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

„Za této situace jsme jako vláda a Senát povinni zajistit legislativní kontinuitu,“ zdůraznil předseda vlády Jiří Rusnok. Předseda Milan Štěch uvedl, že Senát je připraven zabývat se nejen návrhy, které sněmovna schválí v posledních dnech před svým rozpuštěním, ale i projednat případná zákonná opatření, která podle Ústavy může navrhovat Senátu vláda poté, co se sněmovna rozpustí.

Zákony, které poslanci projednali nebo projednají během srpnových dní,  slíbil předseda Senátu schválit bez zbytečných odkladů. „Pokud tam nebudou vážné chyby nebo kroky, které by znemožnily užívat takové zákony, tak je schválíme. Na druhou stranu by nebylo šťastné, aby kdokoliv dával Senátu ultimáta, dokdy máme nebo nemáme zákony schválit. Horní komora je suverén, senátoři jsou voleni občany a jistě se k případným sporným záležitostem postavíme konstruktivně, aby se termín předčasných voleb nemusel posunovat,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch.

Premiér ani předseda Senátu ale zatím nejednali o konkrétních zákonných opatřeních, která by vláda Senátu chtěla předložit. „Jde o výjimečný institut, který odpovídá specifické situaci. Ale pokud to bude potřeba, tak tento institut použijeme. A vyloučit to nelze, protože je doba dynamická, navíc Senát bude muset projednat složité materie, které poslala sněmovna,“ řekl premiér Jiří Rusnok.

„Pokud dojde k rozpuštění sněmovny, tak Ústava ČR umožňuje pokračování legislativní činnosti. Samozřejmě jediná komora, která v té chvíli funguje, tedy Senát, má určité omezení; pokud vláda potřebuje některé věci legislativně změnit a předpokládá formu zákona, tak předloží Senátu zákonné opatření. Pokud se s ním Senát ztotožní a svůj souhlas připojí i prezident, tak zákonné opatření může být přijato. Ovšem po volbách přijde nově ustavená sněmovna, která může takové rozhodnutí korigovat,“ připomněl předseda Milan Štěch.

Srpnová schůze Senátu začne ve středu 21. srpna, na jejím programu ale zatím nebudou zákony, které během srpna schválili poslanci. Senát totiž doposud z dolní komory Parlamentu ČR neobdržel jejich definitivní znění. Zařazeny ale budou na nejbližší následující schůzi Senátu, nejspíše v první polovině září.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.