Štefek (KSČM): Budou "úly" v Milovicích kulturní památkou?

10.07.2013 17:23

Občané Milovic a okolí jsou aktivními spolutvůrci svého okolí. Mají štěstí i smůlu, že se v jejich blízkosti nachází bývalý vojenský výcvikový prostor (BVVP) Milovice - Mladá, který na straně jedné znamená ekologickou zátěž, hrozby nevybuchlé munice, polorozbořené stavby, na straně druhé nabízí nádhernou krajinu, zachovalé letiště i s příslušnými hangáry a další mnohé příležitosti a možnosti.

Štefek (KSČM): Budou "úly" v Milovicích kulturní památkou?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Vlastníkem prostoru je Středočeský kraj a celý areál na základě smlouvy spravuje společnost Mladá RP, s.r.o., která mimo realizace technologického rozvoje prostoru pronajímá jednotlivé části dalších zájemcům.

V prostoru probíhá tedy čilý ruch - paintballovým fanouškům, zájemcům o vojenskou techniku, fandům letadel a rogal, ale i účastníkům kulturních festivalů a akcí není rozhodně prostor neznámý.

Občané Milovic a okolí také bedlivě sledují, co se s jejich sousedním prostorem děje.  Postavili se před lety plánu na využití prostoru pro fotovoltaickou elektrárnu a vyhráli.

Nyní se aktivizovali proti kácení dřevin a proti případné demolici celého letiště.  Kácení prověřovala Inspekce Ministerstva životního prostředí a Ministerstvo kultury řeší podnět, zda neprohlásit celé letiště za (technickou) kulturní památku.  Stavba by pak byla ochráněna před demolicí a bylo by možné na její údržbu čerpat i dotace např. z programů Ministerstva kultury.

Po obvodu letištní plochy o rozměrech 2,5×0,5 km se nachází řada vojenských objektů, zejména hangárů.  Soubor 44 leteckých hangárů (úlů) je rozmístěn ve 13 tzv. rojích, které mají společnou dráhu. V současnosti slouží např. jako sklady či jako hangáry pro letadla a rogala Aeroklubu Lysá nad Labem.

Komplex vystavený v letech  1969-1977 je ojedinělý svou velikostí a mohutností (měl odolat i jadernému výbuchu) a i tím, že byl postaven z materiálu dováženého ze SSSR.  Jedná se o jedinou takto charakterizovanou stavbu u nás.

Představuje hodnotnou technickou památku, která má kromě technických kvalit i kvalitu historickou.  Z tohoto důvodu se domnívám, že názor Národního památkového ústavu, Vojenského historického ústavu, dalších orgánů státní památkové péče a i široké veřejnosti na prohlášení vojenského letiště a 44 hangárů za kulturní památku má velkou šanci na úspěch.  Konečné rozhodnutí je samozřejmě na Ministerstvu kultury.

Zdeněk ŠTEFEK, radní Středočeského kraje pro oblast kultury a památkové péče za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice