Štefek (KSČM): Lesk a bída výběrových řízení

23.07.2013 7:26

Aneb o důležitosti práce s lidmi.

Štefek (KSČM): Lesk a bída výběrových řízení
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Ve své dosud neskonalé naivitě stále věřím, že výběrová řízení jsou formou, jak do jakékoliv pracovní pozice dostat skutečného odborníka.

Věděl jsem samozřejmě z médií případy, kdy tomu bylo jaksi jinak, i ve státní správě, v organizacích a institucích krajů, ale to neotřáslo mou vírou, že jsou to jen výjimky, nikoliv mateřská znaménka současné práce s lidmi, současné míry korupce.

Ať již nazveme práci s lidmi kádrovou politikou, nověji personální politikou, nebo zcela nově moderně human resource (HR), cíl by měl být stejný – na straně jedné mít schopné zaměstnance, pečovat o jejich další růst, udržovat si databázi možných spolupracovníků, na straně druhé mít zaměstnance spokojené a důstojně ohodnocené, spojené s firmou jakousi korporační identitou.

A do této koncepce by neměli spadat jen zaměstnanci nebo uchazeči o hlavní pracovní poměr, ale třeba i brigádníci. Mnohé firmy přes léto využívají i kvalifikované práce studentů, aby nahradily výpadky svých zaměstnanců na dovolených. Při správné práci s lidmi bych upřednostňoval oborově spřízněné studenty, se kterými lze navázat i dlouhodobější, pro obě strany výhodnou spolupráci. Student získá zázemí, možnost spolupracovat i s renomovanými odborníky z praxe, firma či organizace zase možnost upevnit vztah s vzdělávacími institucemi, získat další kontakty a rozšířit si i své portfolio.

Posuzovat zájemce prioritně dle měřítek typu  „je to člověk z okruhu toho či onoho politika“, „je to člen rodiny již zde zaměstnaného“,  "má někoho důležitého v rodině" mi však jako koncepční práce s lidmi nepřipadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…