Štefek (KSČM): Otazníky nad Buštěhradem

11.08.2013 6:31

Otevření zahrady buštěhradského zámku naplňuje návštěvníky nejen pohodou, ale i optimismem – navzdory chátrajícímu zámku, který se při pohledu z laviček zahrady skoro nebes dotýká.

Štefek (KSČM): Otazníky nad Buštěhradem
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Budoucnost zámku však již tak nadějně nevypadá. Západní křídlo, které vlastní město Buštěhrad, se pozvolna, za podpory řady dotací, dokončuje a proměňuje se i v nové prostory Městského úřadu, jehož staré místo zaplní mateřská školka. Od kraje navíc získalo město svolení umístit k zámku příchozí komunikaci a parkoviště.
 
Část patřící zatím Středočeskému kraji na rozhodnutí o své budoucnosti stále čeká.
 
Kraj zatím v roce 2013 rozhodl o tom, že zámek nebude rekonstruovat z aktuálních evropských programů, dal přednost rekonstrukci domu č. 8. v Kolíně, kouřimskému skanzenu a Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech. Na více projektů nebyly finanční prostředky.
 
Oprava zámku za pomoci evropských prostředků tak letos padla. Ve hře však stále zůstává možnost zámek na příznivější dobu zakonzervovat a počkat na další období čerpání evropských dotací.
 
A samozřejmě je možnost vrátit celý zámek městu, které by na opravu určitě nemělo prostředky. V darovací smlouvě tato možnost existuje, pokud obdarovaný (Středočeský kraj) nezahájí realizaci opravy objektu do tří let od podpisu.
Druhým zásadním problémem je nalézt odpověď na otázku, co by bylo po případné opravě zámku. Nestal by se zámek jen dalším finančním břemenem kraje, kde by se mimo jednou ročně konaného honosného plesu těžko hledalo reálné využití?
 
Vize reprezentativního objektu s muzejními, společenskými, konferenčními, informačními ale i komerčními prostorami nedaleko Prahy, Kladna a letiště je jistě lákavá. Ale každá vize naráží zejména v době krize na neúprosnou ekonomickou realitu, chybí peníze na zdravotnictví, školství, sociální služby, dopravu.
 
Věřme všichni, že v průběhu dalších let se podaří tuto situaci zvrátit a zámek zcela zrekonstruovat a zachránit ho tak pro další generace.
 
Zdeněk Štefek, člen Rady Středočeského kraje pro kulturu a památkovou péči

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.