Štefek (KSČM): Rok jako radní pro kulturu a památkovou péči

04.12.2013 15:10

Ten rok na pozici radního pro kulturu a památkovou péči Středočeského kraje mi osobně hodně vzal a hodně dal. Vzal mi mnohé iluze a i trochu optimismu, toho občas lituji, vzal mi moře času, toho ale nelituji, pokud to nebyl čas v zácpách na středočeských a pražských silnicích.

Štefek (KSČM): Rok jako radní pro kulturu a památkovou péči
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Ten rok mi i hodně dal a to i vaší zásluhou, obohatil mne o velkou část pestrého kulturního života kraje. A to nejen toho historického v podobě kulturního dědictví, ale i toho skutečně živého, který je v nás, v každém z vás. Potkal jsem lidi, kteří svou práci dělají s nadšením, berou jí nejen jako práci, ale jako poslání, i když by se za těch podmínek uživili jinde s mnohem větším příjmem a menšími starostmi…

Asi si uvědomují to samé, co Caspar Richter, když napsal:

"Když je kultura mrtvá, potom člověk je mrtvý a celá země. Lidé by se měli více angažovat za kulturu. Kultura musí dál pěstovat dějiny. Člověk si musí vážit evropské kultury, specifik země, starat se o budoucnost. Kdyby měl více kulturních možností, bylo by také méně krizí. Kultura je enormně důležitá pro duševní zdraví jedince.“

Nechceme skutečně přidělávat práci kolegům ze zdravotnictví a sociálky dalšími potenciálními klienty, ale sami cítíme, že kultura je často brána jen jako nějaká popelka na chvostu důležitějších priorit… Takže se ani nedivíme, že naše náměty nejsou hned realizovány či je těžké je prosazovat… Ale jak říkal Julius Zeyer "Cesta k velkým činům je plná trní a bodláčí."

Na druhou stranu - za ten rok se, i přes rozpočtové limity a ekonomickou situaci kraje povedlo prosadit dost.

Máme zpracovány dva koncepční materiály, Koncepci rozvoje památkové péče v kraji na roky 2014 – 2016 a aktualizovanou koncepci regionálních funkcí knihoven včetně částky 10 mil. právě na regionální funkce knihoven. Sluší se všem autorům za jejich mnohaměsíční práci alespoň poděkovat.

Byly dokončeny zahrady v Jezuitské koleji a ROPový projekt severního křídla a štábního domku, právě se dosoutěžily interiéry. Dokončen je i zámek v Roztokách u Prahy, kde je vysoutěžena polovina potřebných interiérů. Na ROPu je podána žádost o rekonstrukci domu č. 8 v Kolíně, pro ROP se dolaďuje projekt rozšíření skanzenu v Kouřimi. Podán je rovněž projekt Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech, vpřed se hýbneme i v souvisejících projektech rekonstrukce zahrady a kaple sv. Anny. Jako Dalimil k houslím jsme přišli k leteckému muzeu v Mladé Boleslavi, kde se snažíme zpracovat žádost pro ROP na interiéry v režimu veřejné podpory. Nikoliv v neposlední řadě jsme vyjednali část financí na opravu fary v Dolní Krupé a na Hradenín a vyřešili řadu drobnějších požadavků, zejména přes Rozvojové projekty, dořešili jsme snad i nákup klíčových pozemků v Příbrami.

Co nás tedy čeká dále? Jsem si vědom tíživé ekonomické situace mnoha příspěvkových organizací, ostatně, ekonomika by byla na samostatné téma. Jsem si však jist, že nechci podporovat cestu pouhých škrtů a omezování nabídky.

Dali jsme do kupy materiál, který shrnuje nejžhavější naše potřeby a ukazuje rizikové organizace. Vedle toho navrhuje i řadu řešení po stránce úspor pramenících z racionalizace a návrhy pro zvětšení příjmové stránky.

Pro příští rok se nám podařilo navýšit trochu návrh rozpočtu, takže pokryjeme nové provozy a něco zbyde i na přilepšení ostatním. I tak se ale budeme muset zabývat zmíněnými úsporami, kde značnou část se budeme snažit zrealizovat centrálně, ať již v oblasti energií, pojištění či datových a telefonních služeb.

Naší snahou je i získat ucelený koncepční materiál o energetickém a ekonomickém stavu všech budov i s doporučeními pro úspory tak, aby v případě volných prostředků bylo možné úspory systematicky realizovat.

Prioritu budou mít i náměty na efektivnější zdroje, na tepelná čerpadla, zapojení zpětnovazebních a regulačních prvků přinášejících úspory.

Nikoliv pouhé drobné mohou ušetřit i nové LED zdroje světla nejen pro muzea a galerie, které začneme s českým dodavatelem modelově řešit, samozřejmě za účasti odborníků.

Řadu úspor nalezneme i ve využití výzev 08 a 19, ve kterých máme možnosti využití od datového úložiště, webových stránek, přes centralizaci databázových aplikací po digitalizaci a zpřístupnění digitálního obsahu.

Ale abych nemluvil jen o úsporách, snažíme se pomoci i po stránce příjmové, oživit více naše organizace a další památky.

Pracujeme na multikriteriálním hodnocení přitažlivosti destinací pro turisty, v analýze je systém slevových karet, kterého se nemusíme bát jako projektu opencard či s-karet.

Můžeme i např. ukázat, jak jednoduše, bez finančních nároků, obohatit expozice např. QR kódy.

Máme tady konkrétní možnost spolupráce např. přes propagaci regionálních výrobků, kdy, podle možností jednotlivých příspěvkových organizací, můžeme mnohdy i umělecká dílka u nás prezentovat či dokonce prodávat.

Obrovské možnosti dává též projekt otevřených zkušeben, nebo-li volnočasových kulturních center, které k nám může při správném nastavení přilákat další návštěvníky. Tyto zkušebny mohou naplnit evidentní mezeru, kterou tisíce mladých lidí nemajících možnosti, kde kulturně tvořit, rádi využijí.

A prostor můžeme mít i na řadě dalších projektů, z nichž zmíním např. Karneval v Praze, který přes řadu diskutabilních podob zahrnuje i historickou tvář a může zpropagovat nejen historické kostýmy a masky z našich sbírek, ale i programy našich galerií a muzeí. Ostatně, do karnevalu se zapojí i středočeské školy…

Nebyl bych vizionář, abych nenastínil i vize, které se příští rok budou pomalu realizovat – snad se opraví Památník Jiřího z Poděbrad, v Jezuitské koleji vyřešíme čerpáním spodních vod zalévání a postaráme se o mobiliář a kamery do zahrad, obnovíme vozový park příspěvkových organizací a z nenaplněných vizí budeme dále tlačit např. na to, jak s depozitáři…

Protože řešení se rýsuje možná i v tomto ohledu, v rámci programového období 2014 – 2020 bude možná akceptovatelné vyřešit opravy a vybudování nových depozitářů, včetně knihovny nikoliv na věčné časy, ale na značnou dobu po mém úřadování určitě…

Ale otazníků je samozřejmě mnohem více - máme aktualizovat též již překonanou koncepci muzeí a galerií? Otazník visí nad zámkem Přerov nad Labem; tlak, aby kraj obhospodařoval nejen tento, ale i další objekty, aby vznikaly nové organizace, je obrovský… A finance samozřejmě nejsou…

Rok se sešel s rokem a já nechci unavovat dlouhým projevem ani děsit fakty, možná jen dát trochu optimismu a naděje.

Sám často po prohraných bitvách, nikoliv válce, utíkám třeba k Cimrmanovi, ke Švejkovi nebo Werichovi. A ten poslední řekl, že "Umění je jako slunce, které se taky nikomu nevtírá. Když zatáhne záclony a zavřete okenice, tak vám slunce do bytu neleze, jenomže je to vaše chyba, pane, že chcete žít potmě."

My ale nechceme žít potmě, že? Hezké a příjemné vánoční svátky a hodně pevných nervů, zdraví a optimismus do dalšího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…