Štefek (KSČM): Wiener Schnitzel a potravinová soběstačnost

29.10.2013 6:26

Každý krok na podporu tradičních a kvalitních potravin a dalších výrobků je krokem dobrým směrem...

Štefek (KSČM): Wiener Schnitzel a potravinová soběstačnost
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

V médiích se objevila zpráva, že naše země je potravinově nesoběstačná a podíl dovážených potravin nadále roste. To není vůbec nová informace. A netýká se jen vepřového masa, ale i dalších komodit, ve kterých jsme dokonce byli dříve vývozci.

Pod záminkou toho, že vše naše je nekvalitní a vše zahraniční je špičkové a při následně špatně vyjednaných podmínek při vstupu do EU jsme se stali pro naše „partnery“ vítanou spotřební zemí pro potraviny druhé kategorie.  Velmoci se tak zbaví svých potravinových přebytků, zajistí si pracovní místa a získají i další prostředky na dotované zemědělské programy.

Již dlouho voláme po systematické podpoře domácí výroby a k obnově naší tradiční potravinové soběstačnosti.  Po obnově přísných potravinových norem a po oceňování, podporu a propagaci výrobků a potravin, která parametry tradičních a kvalitních domácích výrobků splňují.

Pomoci domácím pěstitelům a domácím výrobkům se samozřejmě snažíme nejen na legislativní  úrovni, ale i přímo v krajích.

Přivítal jsem proto možnost spolupracovat na projektu Asociace regionálních značek – zapojit se přímo do oceňování a certifikace kvalitních regionálních výrobků (seznam naleznete na www.regionalni-znacky.cz) a do jejich propagace a prodeje.  Spolupráce mezi regionálními výrobci a příspěvkovými organizacemi může přispět oběma stranám – výrobcům přinese propagaci a budoucí odbyt a „příspěvkovkám „ rozšíření doprovodných služeb a i nějaký ten finanční přínos. Je pro mne ctí, že dokonce budu moci předat na Den středočeského kraje, na státní svátek 28. října - v prostorách zámku v Roztokách u Prahy certifikaci dalším novým výrobkům.

Je to malý krok v dlouhém procesu, ale důležitý. Ale je jen začátkem.

Je třeba určitě ocenit Ministerstvo zemědělství, které pořádá na podporu domácích potravin propagační kampaně včetně každoroční soutěže „Regionální potravina“ nebo podporu prodeje kvalitních českých potravin prostřednictvím značky KLASA, kterou obhospodařuje SZIF. české kvality „Klasa“.  Je třeba v tomto směru ocenit i veškeré další snahy nadšenců, aktivistů, občanské společnosti či samospráv.  Ale to nestačí.

Cesta za vyšší soběstačností a kvalitním trhem domácích potravin a dalších výrobků musí být řešena samozřejmě mnohem koncepčněji. Protože jinak se budeme setkávat v restauracích stále častěji jen s tím, že na dotaz, zda dostaneme opravdu vídeňský řízek, s odpovědí typu:  „Vídeňský řízek? Stoprocentně, vždyť i to prase šprechtilo německy...“

Zdeněk Štefek, člen Rady Středočeského kraje zodpovědný za kulturu a památkovou péči

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…