Steiner (KDU-ČSL): V Ústeckém kraji už dávno hořím, řešením jsou malé a střední firmy

14.10.2013 15:25

Leo Steiner, lídr kandidátky v Ústeckém kraji, na tiskové konferenci tvrdě kritizoval nešikovnou dotační politiku minulých vlád.

Steiner (KDU-ČSL): V Ústeckém kraji už dávno hořím, řešením jsou malé a střední firmy
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Z tiskové konference Leo Steinera

"Malé firmy jsou lékem na nezaměstnanost v krizových regionech. Bohužel jsou všechny vlády okouzleny jen těmi velkými,"řekl.

Leo Steiner označil situaci v regionech s vysokou nezaměstnaností za alarmující. Vlády i krajská zastupitelstva jsou podle něj fixovány na vizi velkých firem. Právě ty jsou ale podle Steinera zdrojem napětí a nestability "Malé firmy jsou pilířem stability každého regionu. Vlády levicové i pravicové se ale zatím shodly jen na podpoře těch největších. Malé a střední firmy vláda dostala do zcela nerovnoprávného postavení. Nedosáhnou ani na evropské dotace, ani na státní a veřejné zakázky. Když se pak velké firmy hroutí, stát po nich musí "uklidit" a zůstanou mu na krku tisíce nezaměstnaných," řekl Leo Steiner, který zná dotační politiku z důvěrné blízkosti - pracoval jako dotační poradce a úředník tzv. ROP Severozápad. Odsud odešel a podal trestní oznámení na vysoké politické představitele regionu pro zneužívání dotací. Pavel Bělobrádek, předseda strany, k tomu dodává: "Pilířem sociálně- tržního hospodářství v Německu, které je tak úspěšné, jsou malé a střední firmy. Ty v Německu zaměstnávají až 70 procent lidí - u nás bohužel jen 30 procent." Marian Jurečka, 1.místopředseda strany, zdůraznil, jak důležitou roli při obnově těchto regionů má venkov. Starostové požadují výraznější investice do pracovních míst, služeb a infrastruktury na venkově.

"Venkov byl zanedbán ve prospěch měst, malé firmy ve prospěch velkých", uvedl. "Když je pak zle i ve městech, nezbývá žádné zázemí, které by neslo sociální soudržnost v regionech. Proto tolik trváme na obnově venkova", uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů