Štengl (SPOZ): 100 dní s prezidentem Milošem Zemanem

13.06.2013 14:25

Prezident Miloš Zeman má za sebou prvních sto dní v roli prezidenta republiky. Je nepsaným zvykem dávat tzv. sto dní hájení novému prezidentovi.

Štengl (SPOZ): 100 dní s prezidentem Milošem Zemanem
Foto: spoz.cz
Popisek: Předseda SPOZ Zdeněk Štengl

V případě Miloše Zemana je však možné s úspěchem pochybovat, že tomu tak bylo, neboť Miloš Zeman žádných sto dní nedostal. Do funkce nastoupil připraven, a proto začal hned od svého nástupu naplno vykonávat funkci prezidenta České republiky.

Hned na začátku svého mandátu Miloš Zeman jasně vyjádřil svůj proevropský postoj, kdy za účasti předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa vyvěsil vlajku EU na Pražském hradě. Rozruch kolem vlajky EU ani nedozněl a na Pražský hrad zamířil další významný státník – evropský prezident Herman Van Rompuy. Prezident tak symbolicky posouvá Českou republiku blíže k Evropě.

Stranou Zemanova zájmu zdaleka není ani domácí politika. Výrazného úspěchu dosáhl v Senátu, který mu schválil všechny čtyři nominace na místa ústavních soudců. To je dobré nejen pro nového prezidenta, ale především pro fungování Ústavního soudu. Jinak by totiž byla vážně ohrožena funkčnost jedné z nejdůležitějších ústavních institucí.

Za tři měsíce, dle vlastních slov, Miloš Zeman absolvoval více než dvě stovky setkání. Mimo jiné navštívil Ústavní soud, Nejvyšší soud, Poslaneckou sněmovnu, Senát, sjezd ČSSD, SPOZ, Starostů a nezávislých a KDU-ČSL. Absolvoval státní návštěvu Slovenska, Rakouska a Polska. Prezident Zeman se odmítl mediálně zviditelňovat v době akutního povodňového ohrožení případnými návštěvami postižených oblastí, aby tak nepřekážel záchranným pracím. Vyslal však na pomoc oddíl hradní stráže. Neváhal se aktivně zapojit do odstraňování následků ničivých povodní, kdy navštívil lidi v postižených oblastech.

Miloš Zeman si je vědom vysoké nezaměstnanosti v České republice a stále uvádí, že řešením ekonomické krize je zvýšená míra investic, která povede k vytváření nových pracovních míst.  Značné úsilí věnuje prezident Miloš Zeman také podpoře tzv. ekonomické diplomacie, která je jedním z důležitých prvků podpory exportně orientovaných podnikatelů a firem.

Mgr. Zdeněk Štengl
předseda SPOZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.