Štětina (Úsvit): Noční můra 10 stran ve sněmovně? Nikoliv, dobrá zpráva pro voliče

22.09.2013 22:18

Velmi mě zaujal článek Jana Rovenského v pondělním Právu. V politice se pohybuji, proti své vůli, od roku 2002 a stále nevycházím z údivu. Dal jsem si práci a pročítal jsem všechny programy stran, články, názory politiků, ale i politologů v letech 2002 – 2010. Vznik nových stran a hnutí je pro „kamenné strany“ skutečně velkou můrou.

Štětina (Úsvit): Noční můra 10 stran ve sněmovně? Nikoliv, dobrá zpráva pro voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

Proč? Z několika zásadních důvodů. Nevadí jim, když je třeba 5 – 8 nových stran, které dostanou maximálně do 4% hlasů. To je naopak velmi výhodné, protože až 20% hlasů si přerozdělí mezi sebe. Tak tomu bylo vždy až do roku 2010, kdy Věci veřejné získaly 10,8%. To už byla velká hrozba a tak byly postupně rozporcovány.

Nyní je situace ještě horší. Do parlamentu má, podle průzkumů, naději vstupu 4-6 nových volebních seskupení. A to by byla mela. Žádné přerozdělování hlasů, pěkně poctivě počítat každý mandát a žádný bonus za malé strany. Samozřejmě přeběhlictví se zabránit nedá, protože peníze smrdí jenom někomu. Ale v každém případě to může být první test přímé demokracie.

Proto už registruji první pomluvy a intriky proti nováčkům. A to je teprve začátek. Bude hůře, protože vidina dalších tzv. „nečitelných“ je děsivá. Co kdyby náhodou neudělaly tyto strany stejnou chybu jako veverky? Žádný vstup do vlády, žádná koalice a pěkně tvrdá opozice, která podpoří vše rozumné a přínosné pro občana. V tomto případě by se potom korupce mohla šetřit až by se hory zelenaly. A to nemohou ti, kteří vládnou zprava nebo zleva, dopustit. Volební programy si vždy najdou společnou notu, když jde o peníze. A neustále dělat předčasné volby, když jim to nevyjde, také nepůjde do nekonečna.

A poučení pro občana? Jednoduché: jít k volbám, neposlouchat názory těch, kteří tuto zemi přivedli až k těmto koncům a volit někoho jiného. Je opravdu nejvyšší čas vhodit do urny hlas „malým stranám“ a dát průchod přímé demokracii. Když bude nad politikem hrozba odvolání, když nebude pracovat pro lidi, tedy voliče, mohlo by to vést k lepší budoucnosti lidí a celého státu. Konečně by mohlo začít svítat!

MUDr. Jiří Štětina – Lídr Úsvitu za Královehradecký kraj

reklama

autor: vitbarta.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.