Štětina (Úsvit): Řízení a vedení financování českého zdravotnictví je šlendriánstvím

25.09.2013 16:16

Financování zdravotnictví v České republice je dlouhodobě nekvalitně řízeno. Svědčí o tom třeba Úhradová vyhláška nebo požadavek Všeobecné zdravotní pojišťovny, která od poskytovatelů žádá vrácení finančních prostředků zpětně, říká Jiří Štětina, uznávaný lékař a lídr královéhradecké kandidátky Hnutí Úsvit senátora Tomia Okamury.

Štětina (Úsvit): Řízení a vedení financování českého zdravotnictví je šlendriánstvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

S tím souvisí také žádost Všeobecné zdravotní pojišťovny o bezúročnou půjčku od státu, která by měla zabránit zpožďování plateb zdravotnickým zařízením, protože ze systému veřejného zdravotního pojištění dostává méně, než kolik na péči vydává. "Zda je v pořádku, aby si VZP vzala bezúročný úvěr, sděluji jedním slovem: Je to nutné a přidávám správné, protože díky Úhradové vyhlášce bude chybět na proplacení zdravotních služeb na účtu nejméně  2 – 3 miliardy korun," říká Štětina.

Pokud by tyto peníze pojišťovna nezískala, zpozdily by se platby všem poskytovatelům a opět by to vyvolalo politické třenice, které právě v předvolební době velké politické strany zneužívají. A přitom ony jsou zodpovědné za financování celého systému zdravotnictví, tvrdí kandidát Hnutí Úsvit.

"S čím naopak zásadně nesouhlasím je skutečnost, že VZP žádá od poskytovatelů na základě nějakého nepřipomínkovaného auditu vrácení finančních prostředků zpětně, tedy za rok 2011. To je nehoráznost, která jenom dokladuje skutečnost, že způsob, jakým je financování zdravotnictví dlouhodobě vedeno a řízeno, lze označit za šlendriánství," dodává Jiří Štětina.

reklama

autor: vitbarta.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…