Středočeský kraj: Knihovna v Žilině využívá výměnný knižní fond

17.12.2013 5:44

Radní pro kulturu a památkou péči Zdeněk Štefek navštívil minulý pátek obecní knihovnu v Žilině na Kladensku, která je zapojena do tzv. výměnného knižního fondu.

Středočeský kraj: Knihovna v Žilině využívá výměnný knižní fond
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Čtenáři se díky němu dostanou k titulům, které by si malé obecní knihovny nemohly dovolit. "Bohužel za poslední roky nebylo možné kvůli nedostatku finančních prostředků přidávat do knižního fondu nové knihy. To se změnilo díky navýšení letošního rozpočtu. Na nákup knih do fondu jsou nyní vyhrazeny 3 miliony korun," sdělil radní Štefek. Celkový rozpočet na regionální funkce knihoven navýšil Středočeský kraj z 5 na 10 milionů.

Prostory knihovny radnímu Štefkovi představila místní knihovnice Lenka Šimková, která pracuje v Středočeské vědecké knihovně v Kladně a ve svém volném čase se věnuje rozvoji žilinské knihovny. Ta prošla v letošním roce rekonstrukcí. "V Žilině ale nezačali oživovat knihovnu hned rekonstrukcí, nejdříve začali získávat různými akcemi občany - počet trvalých čtenářů se tak zvýšil z 10 na 60. V knihovně vedou vlastní kroniku akcí, mezi kterými nechyběly např. novinářský kroužek, pravidelná Noc s Andersenem, fotosoutěž "Rok na vesnici" či zajímavá akce "Čtení sluší každému", při které předčítají postupně z knihy zástupci různých profesí ve svém pracovním oděvu," vysvětlil radní Štefek.

Aby knihovna vyšla vstříc i zaměstnaným občanům, má otevřeno ve čtvrtek od 17 do 19 hodin a v neděli od 14 do 16 hodin. Rozpočet knihovny je zhruba 50.000 korun ročně. Obec Žilina má okolo 800 obyvatel a snaží se všemožně přispívat k jejich kulturnímu a spolkovému životu. Jak podotkl starosta obce Vladimír Skoupý, vedle knihovny zde fungují velmi aktivně např. mladí hasiči, oblíbený je samozřejmě i hokej, ale nechybějí ani další sdružení či aktivity, ať již v místní sokolovně či kostele.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…