Středočeský kraj letos vybral k recyklaci nejvíce spotřebičů v rámci ČR

13.12.2013 12:04

Téměř 2800 tun vysloužilých elektrospotřebičů odevzdali za prvních 10 měsíců letošního roku obyvatelé Středočeského kraje k recyklaci prostřednictvím kolektivního systému ELEKTROWIN. Drží si tak dlouhodobě první místo nejúspěšnějších sběratelů elektroodpadu v České republice. V loni se v kraji nasbíralo 3 197 tun starého elektra.

Středočeský kraj letos vybral k recyklaci nejvíce spotřebičů v rámci ČR
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

„Sběr elektroodpadu je v kraji úspěšný i díky podpoře společnosti ELEKTROWIN, která na zdokonalování zpětného odběru elektroodpadu přispívá každoročně více než třemi miliony korun. Spolupráce s ní přináší nejen zvýšení povědomí o recyklaci jako takové, ale hlavně vytváří podmínky k rozvoji sběru elektrozařízení a podporuje aktivní účast obyvatel v třídění odpadů,“ hodnotí spolupráci s ELEKTROWINem hejtman Josef Řihák.

Díky této spolupráci obce Středočeského kraje ušetřily v roce 2012 přes 22,5 mil. korun a v roce letošním zatím téměř 20 milionů. „Jsou to peníze, které by bylo nutné vynaložit na sběr a recyklaci elektrozařízení, kdyby neexistoval jejich systém zpětného odběru. Města a obce by tyto náklady musely hradit ze svých rozpočtů,“ říká Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu.

Městům a obcím v roce 2012 navíc ELEKTROWIN vyplatil ze svého Motivačního programu na základě množství vysbíraných spotřebičů celkem 451 200 Kč, o které se podělilo 17 žadatelů. Nejvíc prostředků za šest let fungování Motivačního programu dokázala získat obec Dolany, a to 259 323 Kč. Tuto částku Dolanští použili na nákup a instalaci kamerového systému na sběrný dvůr, oplocení sběrného dvora, zpevnění manipulační plochy. V letošním roce zatím v rámci Motivačního programu vede obec Dublovice, která čerpala finanční prostředky na nákup mechanického zabezpečení sběrného dvora.

„K významným partnerům při sběru vysloužilých elektrozařízení rozhodně patří i dobrovolní hasiči. Jsou zapojeni do projektu „Recyklujte s hasiči“ a pomáhají s organizováním svozů elektroodpadu i obyčejnou chlapskou silou tam, kde není sběrný dvůr bezprostředně po ruce,“ závěrem připomněl hejtman J. Řihák. Nejvíce elektroodpadu odevzdal sbor dobrovolných hasičů z Kostelce nad Černými Lesy, který nasbíral téměř 14 tun za jeden rok. Za prvních deset měsíců letošního roku již hasiči nasbírali úctyhodných 207 tun elektra.

Do projektu sběru elektroodpadu je zapojeno v kraji i 400 škol. Z nich zatím největší množství elektrozařízení zatím odevzdala Základní škola T. G. Masaryka z Milovic.

Odměnu v podobě nákupní tašky z recyklovaného materiálu za velký odevzdaný spotřebič získali občané 10 měst v regionu.

Důkazem fungující spolupráce kolektivního systému a kraje je „polepený“ autobus nabádající ke správnému zacházení s vysloužilými elektrospotřebiči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce