Středočeský kraj pomáhá rodinám finančními příspěvky i výstavbou MŠ

16.01.2014 6:41

Středočeský kraj podporuje rodiny s dětmi. Proplácí žákovské jízdné, hradí zdravotnické poplatky nebo motivuje zájem dětí o řemeslné obory formou učňovských stipendií.

Středočeský kraj pomáhá rodinám finančními příspěvky i výstavbou MŠ
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Pomáhají i projekty, které podporují maminky při návratu do zaměstnání. Letos navíc kraj znovu otevřel Fond obnovy obcí a měst, který pomáhá stavět či rekonstruovat mateřské a základní školy.

„Jsme si vědomi, v jak obtížné roli se dnes rodiny nacházejí a proto se jim snažíme pomoci. Letos jsme na žákovské jízdné vyčlenili 40 milionů korun, na učňovská stipendia 9 milionů Kč a na úhradu zdravotnických poplatků 20 milionů korun. Uvedené programy neberu jen jako splnění předvolebních slibů, ale především jako pomoc těm, kteří ji potřebují,“ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák.

Proplácením žákovského jízdného pomáhá kraj rodinám, jejichž děti dojíždí do školy. Jízdné se hradí od školního roku 2009/2010 a to zpětně. Na základě správně vyplněné žádosti, kraj pošle peníze žadateli za jízdné vždy za uplynulé pololetí. Dosud kraj vyplatil celkem 281 milionů korun 53 300 žadatelům. Za poslední školní rok 2012/2013 to bylo 15 520 žádostí v celkové hodnotě 29,8 milionu Kč.

Učňovská stipendia pomáhají rodinám, jejichž dítě se rozhodne vyučit v řemeslu, o které je na trhu práce zájem. Středočeský kraj hradí stipendia učňům vybraných oborů od školního roku 2010/2011. Žáci mají nárok na měsíční stipendium, pokud splní dané podmínky, jakými jsou nulová neomluvená absence či bezproblémové chování. Díky programu vzrostl zájem o obory instalatér, strojní mechanik nebo opravář zemědělských strojů. Za tři roky kraj vyplatil zhruba 25 milionů korun pro 9 874 učňů.

Další z možností finanční podpory nejen rodin s dětmi je úhrada zdravotnických regulačních poplatků, které kraj proplácí formou daru od srpna 2010 jako jediný v České republice. Program platí pro všechna zdravotnická zařízení ve Středočeském kraji. Dosud kraj vyplatil celkem 42,6 milionu Kč a vyhověl tak 22 525 žadatelům. Za první tři čtvrtletí roku 2013 celkem 19,9 milionu Kč (10 471 žádostí).

Jedním z problémů, které v současné době řeší rodiny s dětmi v celé České republice, je nedostatečná kapacita v mateřských školách. Ve Středočeském kraji se nejsilněji projevuje v okolí hlavního města v okresech Praha-východ, Praha-západ a v Kladně. Kraj několikrát vyzýval Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR i vládu, aby situaci řešily. S novou vládou budou jednání pokračovat. Kraj pro stavbu, dostavbu a rekonstrukce mateřských a základních škol zřídil Fond rozvoje obcí a měst (FROM).

„Fond rozvoje obcí a měst považuji za jeden z klíčových, který jsme pro letošní rok vypsali. Má také nejvyšší rozpočet - 100 milionů korun. Věřím, že ho žadatelé využijí a kraj zase bude moci pomoci výstavbě škol a školek. Za velmi důležité považuji  také rozhodnutí posledního jednání Výboru Regionální rady ohledně schválení šesti projektů na vybudování mateřských škol. Jde o celkovou částku 69 milionů korun, které půjdou na stavbu nebo na rekonstrukci školek v Králově Dvoře, Berouně, Kutné Hoře, Poděbradech, Příbrami a v Říčanech,“ uvedl hejtman Josef Řihák.

Kraj podporuje rodiny s dětmi také programy, které se týkají rovných příležitostí a pomoci maminkám k návratu do práce. Jde například o soutěž „Společnost přátelská rodině“, kterou vyhlásila Síť mateřských center ve Středočeském kraji. Vyhlášení výsledků soutěže, nad kterou převzal záštitu náměstek středočeského hejtmana Zdeněk Syblík, se konalo v  listopadu 2013. Porota ocenila snahu nabídnout zaměstnancům prostor pro vyvážení pracovního a rodinného života.

Na podzim 2013 se v Benešově uskutečnil workshop na téma „Problematika rovných příležitostí a slaďování pracovního a soukromého života“, který uspořádala Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov. Svůj příspěvek o rovných příležitostech na workshopu přednesla krajská radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová a zhodnocen byl projekt benešovské nemocnice „Vytváření podmínek pro slaďování pracovního a rodinného života v nemocnici Benešov“, díky kterému vznikly v nemocnici firemní jesle NeBe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…