Strunz (Svobodní): Agrárně-Naftoví Oligarchové

01.10.2013 10:21

Před dvěma lety se Agrárně-Naftoví Oportunisté (zkratka ANO) zalekli. Před dvěma lety totiž vyšlo oficiálně najevo, že "pěstování" biopaliv tam, kde by mohly růst potravinové plodiny, je nesmysl nejen ekonomický, ale je to nesmysl dokonce i z hlediska nesmyslu ještě kolosálnějšího - z hlediska boje proti CO2.

Strunz (Svobodní): Agrárně-Naftoví Oligarchové
Foto: aros.cz
Popisek: Pole řepky olejné

Produkce CO2 z používání biopaliv je vyšší než z používání fosilní nafty. Vyšlo to najevo a ... nic se nestalo. Pořád se vesele pěstuje řepka na polích pro výrobu metylesteru řepkového oleje (MEŘO) za pomoci metanolu, aby se pak ten MEŘO stále přimíchával s velkou finanční ztrátou do nafty.

Před těmi dvěma lety jsem odhadoval, že zastavení rozběhlého přimíchávacího procesu bude trvat tři až sedm let, neboť se jedná o sféru zákonodárství na úrovni Unie. Ukazuje se, že jsem byl přehnaný optimista. V realitě to bude trvat let devět až ležatá osmička.

Rok trvalo, než se k věci vyjádřila Evropská komise a vytvořila návrh novelizace starší direktivy.
Tento návrh novely obsahoval sice přinejmenším jednu evidentní lež - cituji: "Přimíchávání bioaliv je jednou z metod, jimiž disponují dodavatelé fosilních paliv ke snížení intenzity skleníkových plynů z dodávaných fosilních paliv", ale i tak jej zaslala Komise k posouzení Europarlamentu.

Evropskému parlamentu trvalo posouzení návrhu Komise další rok. Tedy teprve před pár týdny (tj. po celkově dvou letech) se europoslanci touto otázkou zabývali v plénu a 11.9.2013 (zajímavé, že zrovna o tomto datu) přijali svou pozici k návrhu Evropské komise, co s tím nesmyslem dělat. Což samozřejmě není ještě konec legislativního procesu v EU. Nicméně tento ještě nehotový návrh na změnu původní direktivy EU v reakci na odhalení nesmyslu by teoreticky měl směřovat k omezení pěstování plodin pro biopaliva (u nás tedy řepky) na polích. Ale europarlamentem odsouhlasené znění direktivy pro omezení biopaliv je směšně měkké. Bezzubost návrhu direktivy (tedy že aktuálně se žádná změna rozjetého byznysu s biopalivy nekoná) si prosadili evropští ANO - lobby těch, kteří na biopalivech vydělávají a kamuflují to starostí o udržení pracovních příležitostí a růstu v Evropě.

Ano, před pár lety se Agrárně-Naftoví Oportunisté zalekli. Avšak poučeni osudem solárních baronů se nespokojili a nespokojují se svými dosavadními zisky založenými na evropských a státních regulacích, ale rozhodli se posichrovat si je podílem na moci. A postupně se z Agrárně-Naftových Oportunistů stali Agrárně-Naftoví Oligarchové (zkratka také ANO).

Nemastným neslaným hlasováním europoslanci ovlivnění ANO odsouhlasili:

1) že do roku 2020 omezí množství biopaliv z polních plodin používaných v dopravě, a to na maximálně 6% z celkové spotřeby (pro upřesnění: v EU je nařízeno od r. 2020 používat pro pozemní dopravu 10% energie z obnovitelných zdrojů).

2) že sice vezmou v úvahu celkové emise CO2 z výroby biopaliv, ale až od roku 2020. Tedy devět let poté, co oficiálně přišli na to, že to je hloupost i z hlediska (už tak nesmyslného) boje s CO2.

3) Europoslanci též šmahem přijali usnesení, že od téhož roku, tedy 2020, nejméně 2.5% biopaliv v silniční a železniční dopravě musí být takzvaně pokročilých, nezaložených na pěstování plodin na polích.

Bod 1 žádné omezení nepředstavuje, neboť nikdo tohoto limitu v současnosti nedosahuje. Produkce i spotřeba biopaliv z pole tedy může ještě vesele růst. ANO mohou být do r. 2020 v klidu a mezitím si za pomoci zisků z kapes dopravců a řidičů upevnit mocenskou pozici pro další regulační partii.

Bod 2 znamená, že teprve od r. 2020 se začne brzdit politika biopaliv. Možná. Ale spíš ne, neboť je tu ještě bod 3.

Podle bodu 3 a jeho detailního rozpisu v navrhované směrnici se i ANO budou muset od r. 2020 začít přeorientovávat třeba na zbytky cukrové třtiny nebo kompost, hnůj či kaly z čistíren odpadních vod, ze kterých se budou muset snažit vyždímat něco, co se dá spalovat v motorech aut. Přinese to sice přehršel možností podvodů, které bude třeba eliminovat rozsáhlými kontrolními mechanismy, a bude to sice ještě dražší než výroba biopaliv z řepky, ale co by daňový poplatník nezatáhl, když se Komise a Europarlament usnesou.

Každopádně: pro někoho to bude lukrativní byznys, to je jisté. A obzvlášť lukrativní bude výroba biopaliv z přepáleného oleje z fritovacích hrnců. Z něj se bude započítávat vzniklé palivo do celkové povinné energetické kvóty v dopravě hned dvojnásobně oproti palivu vzniklému např. z řepkového oleje. Takže se asi časem Agrárně-Naftoví Oligarchové (ANO) přejmenují na lidovější Jetý Olej (zkratka JO!).

Pro ANO (budoucí JO!) v České republice je nyní důležité makat na domácí politické scéně a posilovat svou moc, aby i nadále (před i po roce 2020) v neztenčené míře platilo pro všechny jasné pravidlo přimíchávání biopaliv do nafty a bylo prezentováno pod heslem udržení pracovních míst a růstu. ANO musí samozřejmě dopředu investovat do úspěchu ve volbách nějaký obolus. Mají to však jednodušší neboť jim zaplatili už v předstihu volební kampaň daňoví poplatníci a řidiči.

A pokud by to za sedm let (v r. 2020) s tím olejem z fritovacích hrnců přeci jen nevyšlo, pak ANO přestěhují sebe i své děti někam k moři, kde se biopaliva dají vyrábět z chaluh. Z nich se totiž bude započítávat vzniklé palivo do celkové povinné kvóty hned čtyřnásobně.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…