Svoboda (KDU-ČSL): Evropská unie a pogromy na křesťany

19.08.2013 21:08

Začíná se Evropská unie rozpomínat na své kořeny? Muslimské bratrstvo, vítěz demokratických voleb v Egyptě a původce současných nepokojů, spáchalo i řadu pogromů na křesťany. Odezva konečně přišla i od EU: lidská práva zahrnují i svobodu náboženství a ta se týká i křesťanů; kdo ji nedodržuje, nemůže napříště dostávat pomoc od EU.

Svoboda (KDU-ČSL): Evropská unie a pogromy na křesťany
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Snad je to matematická nutnost, že křesťanství – největší náboženství světa (podle Wikipedie 33% všech lidí) je také náboženstvím nejpronásledovanějším: nejméně 100 milionů křesťanů je terčem různých forem represe, 100 000 z nich je ročně údajně pro svoji víru zabito. EU se k tomuto problému doposud stavěla spíše zády. Zatímco v roce 2011 pogromy na křesťany v Íráku nenalezly u EU odpovídající odezvu (viz můj dřívější blog zde), zdá se, že poslední události v Egyptě, kde členové Muslimského bratrstva mají křesťany na mušce (zde a zde), přece jen připomněla Evropské unii, že lidská práva se nevztahují jen na muslimy v Evropě, ale i na křesťany ve světě.

Rada ministrů EU v červnu 2013 schválila dokument k náboženské svobodě ve světě (mj. na doporučení Evropského parlamentu). Nejde jen o bezzubou politickou deklaraci: EU převedla svůj postoj do všeobecně srozumitelného jazyka – jazyka peněz. Poprvé EU rozhodla, že poskytování rozvojové pomoci bude vázat na dodržování náboženské svobody. Zdá se to obecné, ale vzhledem k tomu, že toto rozhodnutí je adresováno státům a osobám mimo EU, je evidentní, že konečně jde o křesťany.

Celá záležitost má i obecnější rozměr. Vzpomínáme si, jak při přijímání Ústavní smlouvy (2003) a poté Lisabonské smlouvy (2007) byl odmítnut výslovný odkaz na křesťansko-židovské kořeny. Nyní se zdá, že snad i EU si uvědomuje, že úcta k jednotlivci jakožto hodnotový základ západní civilizace byl humanismem přejat z křesťanství a že koncept lidských práv, vycházející z křesťanství, je třeba aplikovat i na křesťany samotné.

Reakci EU bychom tedy měli. Rozvojovou pomoc ale neposkytuje jenom EU, i Česká republika ji poskytuje autonomně. Bude v této věci Česká republika stejně pasivní za ministra zahraničí Kohouta, jako byla za katolíka ex-ministra Schwarzenberga?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…