Svoboda (KDU-ČSL): Plenky a sunar bez DPH

07.01.2014 21:42

Podle Miroslava Kalouska s tím nejde nic dělat. Naopak Bohuslav Sobotka zaslouží pochvalu, že toto lidovecké téma v Otázkách Václava Moravce 5.1.2014 obhajoval. Jak to tedy je s DPH a dětskou spotřebou?

Svoboda (KDU-ČSL): Plenky a sunar bez DPH
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Osvobození plenek, sunaru apod. od DPH má rozměr vnitrostátní i unijní. Na úrovni EU jsou pro DPH stanoveny meze směrnicí 2006/112, členské státy se pohybují v jejích mantinelech, resp. v mezích výjimek, které si dojednaly. Česko si pro dětskou spotřebu – na rozdíl od Spojeného království (které se ODS tolik snažila v agendě EU imitovat) či Irska – žádnou výjimku nevyjednalo.

To je překvapivé, protože Česko má demografický problém: prostě nejsou lidi, resp. v Česku jich je čím dál tím méně. Nejde přitom jen o problém kulturně-sociologický. Ekonomům chybí v systému celý jeden milion malých Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří by v budoucnosti vydělávali na naše důchody či zdravotnictví. Ekonomové vyčíslují tento vnitřní dluh ohromující částkou 3,5 bilionu Kč, jde tedy o dvojnásobek přiznaného zadlužení veřejných financí.

Že s tím nejde nic dělat? Směrnice není Písmo svaté a lze ji změnit, popř. si vyjednat výjimky. Ostatně Evropská komise chystá zrovna na příští rok velkou revizi směrnice o DPH. Proběhla k tomu rozsáhlá veřejná konzultace, ale české ministerstvo financí žádné požadavky směrem k osvobození dětské spotřeby od DPH neuplatnilo. Naše minulá politická reprezentace před hlavním problémem české společnosti – nedostatkem dobře vychovaných dětí – strkala hlavu do písku. To je dobré si pamatovat, až vám někdo z nich bude tvrdit, jak podporují rodiny s dětmi.

Řešení demografických problémů je běh na dlouhou trať, ale příklad Francie a dalších států ukazuje, že něco dělat jde. Proto je dobře, že v nové koaliční smlouvě se díky KDU-ČSL objevila celá řada konkrétních propopulačních opatření, mj. osvobození plenek od DPH (bod 2.4). Jistě, stav české populace se nezmění ze dne na den, ale budoucnost nám poděkuje za cokoliv, co Česku naději na českou budoucnost dává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…