Svobodní: Střípky z kontaktní kampaně

08.09.2013 10:18

Reportáž z kontaktní kampaně Strany svobodných občanů

Svobodní: Střípky z kontaktní kampaně
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Cheb

2.9. se zúčastnil náš Svobodný tým akce v Chebu. Ve spolupráci s místními členy a za velkého přispění místopředsedy Karlovarského kraje, pana Václava Jakla, se podařilo zorganizovat místní členy a domluvit prostory v centru města. Je sice nutno přiznat, že Cheb musel být prvním městem v řadě a tudíž si projít počátečními organizačními zmatky, zejména když z harmonogramu neplánovaně vypadl jeden z našich šoférů. Vše se však nakonec podařilo zařídit tak, aby Svobodní byli v Chebu vidět po celý den a místní občané měli možnost se ptát a diskutovat s našimi členy, kteří byť byli bez vybavení, zvládli místní kontaktní kampaň velmi dobře.

Benešov

2.9. měli lidé v Benešově příležitost potkat náš tým v Benešově. Na Masarykově náměstí byla v pondělí k vidění výstava informačních panelů, které Svobodní připravili speciálně k nadcházejícím sněmovním volbám. Tyto panely obsahují shrnutí našich hlavních myšlenek ve stručnější formě, která potom odkazuje na podrobnější zdroje. V Benešově se kampaně zúčastnila take část vedení strany. Lidé si mohli popovídat s předsedou Petrem Machem a členy republikového výboru strany – Milanem Vodičkou, Petrem Zavadilem a Andreou Holopovou. Relativně se tedy povedlo zorganizovat velkou akci, při které jsme potkali nové příznivce a i zájemce o pomoc Svobodným.

Šumperk

Setkání s voliči v Šumperku účastníci hodnotili velmi pozitivně. Ukázalo se, že na severu Olomouckého kraje mají Svobodní docela slušnou podporu. Dokonce i na úřadě. Povolení nám totiž vyřídili v rámci pouhého jednoho dne a ještě jsme měli úředníkům nechat naše propagační materiály, jelikož naši stranu znali a naše myšlenky je zaujaly. Pokud dokážeme už oslovit i státní správu, naše komunikace se zlepšuje:) V průběhu dne se u volebního stanu vystřídalo několik registrovaných příznivců a seznámili se zde lidé z jednoho místa, kteří zjistili, že jsou všichni Svobodní. Na to že se akce nepořádala ve městě nad 50 tisíc obyvatel, byla návštěvnost našeho stanu docela slušná a panely také nezůstaly bez povšimnutí.

Bruntál

V Bruntále měl náš tým situaci asi nejtěžší. Nejdříve členům komplikovalo práci počasí. V silném větru odlétavaly stánky i panely. S touto věcí si však poradili, narozdíl od menšího pochopení pro Svobodné myšlenky. V Bruntálu se tento den bohužel neukázal žádný příznivec, ale našlo se alespoň pár sympatizantů. Ukazuje se, že sever Moravy a Slezska je stále ještě silně ovlivněn myšlenkami o blahobytu zařízeným co největším množstvím přerozdělovaných peněz. Nicméně tento fakt není pro Svobodné nijak odrazující a naopak budeme tomuto kraji v kampani věnovat velké úsilí, abychom situaci změnili a vysvětlili, že za nezaměstanost mohou i takové faktory jako nucená platba za OZE, která odsává firmám stamiliony korun, které mohly věnovat na tvorbu pracovních míst.

Opava

V Opavě naši členové prezentovali Svobodné na jednom z nejrušnějších náměstí, kde byly petiční stolky a panely. Oproti předchozímu moravskoslezskému městu Bruntál, byla Opava mnohem živější. K našemu kontaktnímu místu zavítalo podstatně více lidí a nejzajímavější byla návštěva městských strážníků. Když už si náš tým chystal vysvětlení, proč tam stojí, zjistili, že policisté pouze přišli podepsat petici vyzvednout si letáček. Opava tedy rozhodně získala naše sympatie!

Olomouc

Olomouckou kontaktní kampaň shrnul předseda olomouckých Svobodných Josef Zbořil.

Volební kampaň Svobodných v Olomouci měla již tradiční průběh. Pro ty co hledají důvod proč k volbám jít, protože stejně nic nezmění, jsou rázem zajímavá alternativa. Ti co již o Svobodných dříve slyšeli a zvažovali zda jim hlas dát se k volbě Svobodných přikloní a Ti kteří v minulých volbách již Svobodné volili nabízejí často pomocnou ruku a to nejen nejen s propagací na daném místě, ale stávají se i sympatizanty na sociálních sítích a registrovanými příznivci.

Naše členka ze Zlínského kraje, Natálie Lavrinčiková sepsala své dojmy takto.

Bylo znát, že jsme ve větším městě, a tak se objevovali i intelektuálové, kteří se u našeho stánku horlivě zastávali EU. Nejkontroverznější panel se ale ukázala Svobodná pracovní smlouva. Většina kolemjdoucích se domnívala, že ´ochrana´ od státu je potřeba a argument o svobodě zaměstnávat se nesetkával s pochopením. Ale zaznamenali jsme i pár úspěchů. V mém případě díky panu Leciánovi, který nás náhodně potkal a pak si dal tu práci, aby mě se mnou křižoval náměstí a chrlil na mě rady.

Díky jeho výřečnosti jsme používali jednoduchou, ale efektivní strategii. Radim (vyzbrojený balónkama a tisícovkami) na dítě: Vezmeš si balonek? Dítě: „jéééé.“ Rodiče úsměv. Pak se obrátil na rodiče a řekl: „Ale vy jste na balonek moc velká, tak vám dám tisícovku!“ Následovalo překvapení a smích. V té chvíli jsem nastoupila já: ´A Svobodné znáte?´ Lidé pak odcházeli s balonkem, tisícovkou a letáčkem ale i s pocitem, že Svobodní jsou sympatičtí lidé (alespoň doufám). Poznali jsme i další milé členy a příznivce, kteří nám po celý den pomáhali, hlavně tedy paní Fraitová, která od rána do konce rozdávala letáky v rušných ulicích.

Prostějov

Akce v Prostějově byla pro naše členy bohužel trochu zklamáním. Přestože pro výstavu panelů a stan vybrali centrum města přímo před radnicí, ukázalo se, že v čtvrtek na náměstí se pohybuje jen velmi málo lidí. Ani v okolních ulicích to nebylo o moc lepší a tak se místní členové alespoň pokoušeli rozdávat letáčky a tisícovky na pěší zóně. Nejzajímavějším zážitkem bylo tedy setkání s konkurenčním Pirátem, se kterým jsme si vyměnili názory a vysvětlili, že v ohledu internetu chceme svobodu také, jen k tomu máme řešení pro další důležité věci, například vyrovnání státního dluhu a nízké daně.

Ostrava

Velmi příjemnou zkušeností bylo pro náš Svobodný tým hlavní město Slezska - Ostrava. Svobodní byli tentokrát vidět na rušném Masarykově náměstí. Ve strovnání s jinými městy v tomto kraji byl o naše kontaktní místo relativně velký zájem a na nedostatek činnosti si naši členové tentokrát nestěžovali.

Přítomen byl také ostravský předseda Jiří Zapletal, který akci výrazně oživil tím, že přinesl balónky. Jediný problém, na který jsme narazili, je vypočítavost ČSSD, která si zamluvila náměstí až do voleb a překážky povolení záboru na ostravských úřadech. Nicméně to nás do budoucna rozhodně neodradí a v Ostravě se do voleb určitě ještě objevíme.

Orlová

Narozdíl od Ostravy, v Orlové se našemu týmu příliš nedařilo. Na Náměstí 28. října nebylo příliš živo a tak ani nebylo moc koho oslovovat. Svobodní se zde také setkali s mnoha negativními reakcemi, které pramenily z mnohaletého vlivu socialistických myšlenek na tento kraj. Největší potíž však nebyla v tom, že má někdo jiný názor, ale v tom, že lidé nejsou ochotni se bavit a bohužel ignorací politiky se poměry nezlepší. Přesto alespoň malé pozitivum – podařilo se získat několik podpisů na petici za zrušení neefektivních daní a tudíž i v Orlové se najdou příznivci našich myšlenek.

Pelhřimov

Největší úspěch, co se týče mediální odezvy, zaznamenal zatím Pelhřimov. Díky naším členům Michalu Zimovi a Martinu Rumlerovi, kteří před akcí pohotově zkontaktovali lokální média, jsme se objevili v místním Deníku. Noviny nejen psaly o tom, že Svobodní jako první začali v Pelhřimově s kampaní, ale také přinesly informace o našich hlavních myšlenkách a kandidátech. Jen tak dál!

Přerov

Město Přerov jsme jakožto druhé největší v Olomouckém kraji považovali za rušnou zastávku v naší kampani. Bohužel, toto očekávání se nenaplnilo a přerovské náměstí zelo po většinu dne prázdnotou. Kladným bodem bylo, že se zastavilo několik příznivců, kteří vyjádřili sympatie Svobodným a předsedovi Machovi, jakožto „jedinému politikovi, který neříká nesmysly.“ Pro příště jsme také, že akci nemůžeme pořádat na náměstí, ale na pěší zóně, která je sice jen pár metrů o ulici vedle, ale je podstatně živější.

Klášterec nad Ohří

V Klášterci jsme při plánování zjistili, že zde nepořádají akce na náměstí, na kterém není ani příliš živo. Předpoklad tedy byl jít tam, kde se pořádají veškerá shromáždění, tedy na prostranství před kulturní dům. Ovšem ani zde tým nepochodil a plocha byla úplně prázdná. Byli jsme tedy nuceni improvizovat a ač plocha již byla zamluvena pro výstavu panelů, náš tým se musel přesunout směrem k autobusovému nádraží, kde byl alespoň pohyb cestujících. Zde již akce šla lépe, ale Klášterec byl pro nás dalším poučením, že bez znalosti místních poměrů, se vhodná plocha k předvolební kampani obtížně hledá.

Sokolov

Zde se našim členům poměrně dařilo. Oslovili jsme několik nových sympatizantů a lidé, na rozdíl od třeba od Slezska, se na Svobodné dívali pozitivně. Bohužel náš tým měl problémy s převozem panelů, které se přes dlouhé pokusy nepodařilo nacpat do Volkswagenu Caddy, jehož kufr se ukázal být mnohem menší než když odjížděl prázdný z Moravy do Čech a to ještě s vyndanými sedačkami. Zde patří velký dík našemu členu Michalu Grebeňovi, který se neúnavně potýkal s problémem převozu panelů a strávil tímto dlouhé hodiny do noci.

Ostrov

V Ostrově se naše akce konala podle plánu a ukázalo se, že i zde máme své podporovatele. Velmi nám pomohl zejména inženýr Hrazdil, který vše vyřídil na radnici a naši členové tak mohli již jen ráno přijet a dostat od něj do rukou povolení k výstavě panelů. Kampaň zde proběhla poklidně, avšak k večeru čekalo náš tým nemilé překvapení. Někdo se na parkovišti pokoušel vykrást jejich auto a to způsobem tak hloupým, že se mu nepodařilo dveře otevřít, avšak poškodil kliku a zámek natolik, že se po otevření již nedaly znovu zavřít. Zde opět pomohl pan Hrazdil, který ještě večer přijel s nařadím a pokusil se dveře spravit. Problém se však ukázal být příliš komplikovaný a vůz musel na druhý den do servisu. Kdyby byl zloděj alespoň když už trochu profesionál, mohl otevřít auto čistějším způsobem, ukrást nám sadu Svobodných letáků a škoda by byla menší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…