Svobodová (OMMO): Sněmovna učinila historický a velmi záslužný krok – rozpustila se

21.08.2013 20:16

Chceme věřit, že nyní je cesta ke konání předčasných voleb otevřená a říjen je tím nejpravděpodobnějším obdobím pro jejich uskutečnění.

Svobodová (OMMO): Sněmovna učinila historický a velmi záslužný krok – rozpustila se
Foto: Hans Štembera
Popisek: A je hotovo. Sněmovna rozpuštěna

Občané jistě zváží svou volbu, tedy, komu dají svou důvěru a svěří mu odpovědnost za chod a správu země. Bylo by jistě žádoucí, aby byla učiněna také zákonná (ústavní) opatření, která by zabránila stále možné „uzurpaci“ či svévolně účelovému využívání některých mocenských mechanismů, jakoukoli mocenskou složkou u nás, včetně prezidenta.

Přímá volba, resp. mechanismus přímé volby by totiž neměl být o libovůli, ale také o určité myšlenkové, kulturní a politické vyspělosti, a měl by působit tzv. shora i zdola. Pokud si totiž mocenský aparát na kterékoli úrovni usmyslí, že dá průchod svým ambicím, kdy se mu to zachce, bez garance kvalitativního posunu, ale jen na základě celkově nedobrého stavu ve společnosti a upadajícího povědomí občanů o správě věcí veřejných, není to dobrý signál především pro další vývoj společnosti. S ohledem na dosud zveřejněná zamýšlená jména lídrů a předních míst kandidátek jednotlivých stran vzniká totiž otázka: jak mohou současný stav zlepšovat lidé, kteří na něj v 90. letech 20. století svým politickým konáním založili, tedy umožnili rozrůst se klientelismu, korupci, politické nekompetentnosti a až právnímu nihilismu? Jak mohou nastavit parametry potřebných a očekávaných a žádoucích změn ti, co ve vrcholové politice působí několik volebních období, nebo dokonce v exekutivních funkcích a za několik různých politických subjektů? To jen stručně.

Jako změnu přístupů bychom uvítali, aby skutečně intenzitou „zdola“ došlo k personálním a programovým změnám stran, které se tomu zatím napříč politickým spektrem všemožně brání. A určitě bychom podporovali další občanské aktivity a iniciativy, které by dokázaly vygenerovat široké společenské hnutí, které by se dokázalo opřít o kooperaci občanů napříč odbornostmi a zájmy, s cílem prosadit skutečně participativní a samosprávné prvky účastí na organizaci a řízení od těch nejnižších společenských a politických pater.

Na tomto základě hodlá politické hnutí OMMO dále, i přes všechny nesnáze, působit a pokoušet se získávat své pozice. Proto se také připravujeme na své volební angažmá v příštím „volebním“ roce a věříme, že se setkáme s dalším podporou občanů.

Hana Svobodová
místopředsedkyně OMMO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Občané městu, město občanům

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…