Tejc: Byl bych rád, aby Věci veřejné aspoň dnes nehrály falešné hry

20.08.2013 16:34

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 8. 2013.

Tejc: Byl bych rád, aby Věci veřejné aspoň dnes nehrály falešné hry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Vážená předsedkyně, vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já jsem rád, že se nepotvrdily a nepotvrdí všechny spekulace, které jsme mohli v posledních dnech slyšet, ať už z řad některých politiků nebo komentátorů, že snad Poslanecká sněmovna nebude se dnes schopna rozpustit a že tak se nestane právě proto, že by sociální demokracie neměla zajištěnu plnou účast a všichni její poslanci by nehlasovali pro toto usnesení.

Jsem rád, že vám mohu oznámit za klub sociální demokracie, že dnes v tomto sále na hlasování jsou a budou přítomni všichni, všechny poslankyně a poslanci za sociální demokracii, a zároveň všichni tito budou hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Chtěl bych jim za to poděkovat a chtěl bych koneckonců poděkovat i všem ostatním poslankyním a poslancům, kteří se rozhodnou podpořit rozpuštění Poslanecké sněmovny a vzdají se tak své moci ovlivňovat dění v tomto státě ve prospěch občanů České republiky, kteří po třech letech budou mít opět možnost rozhodnout o směřování naší země a rozhodnout o tom, kdo má a kdo naopak nemá být členem Poslanecké sněmovny potažmo vlády.

My jsme tady slyšeli teď před chvílí srdceryvné projevy ze strany představitelů Věcí veřejných o tom, jak si přejí a v zásadě si to vždy přáli, rozpustit Poslaneckou sněmovnu. Ale já bych rád, abychom aspoň dnes tady nehráli falešné hry. A proto bych chtěl vyzvat jak Víta Bártu tak Kateřinu Klasnovou, kteří vedou Věci veřejné, aby tady na místě prohlásili, že poslanec Věcí veřejných pan Skokan stáhne a vezme zpět onu ústavní stížnost, kterou podle médií podal a která má zhatit podle toho jeho návrhu, pokud by byl úspěšný, konání předčasných voleb a případné rozpuštění Sněmovny, pokud k němu dnes přistoupíme.

Buď hlasujete pro jako Věci veřejné a chcete Poslaneckou sněmovnu rozpustit, nebo hlasujete proti. Ale pokud platí, a já bych rád, abychom tady skutečně věděli, zda takový návrh byl podán Ústavnímu soudu, a pokud byl, jaký může mít důsledek. A podle všeho ten důsledek může být odložení, zákaz všech kroků prezidenta republiky směrem k rozpuštění Poslanecké sněmovny, a v tomto smyslu podle mého názoru je třeba říct jasné ano nebo ne. A pokud takový návrh Ústavnímu soudu podán byl, a v médiích jsme o tom byli informováni, tak prosím, aby byl vzat zpět, pokud tak učiněno nebylo, prosím, aby pan poslanec Skokan či Věci veřejné nakonec po konání dnešní schůze neučinili.

Jediné, co si můžeme přát, je, aby volby proběhly co nejrychleji, aby se zde sešla Poslanecká sněmovna, a já pevně doufám, že příští měsíce ukáží, že ta příští Poslanecká sněmovna bez ohledu na většinu levice - pravice bude schopna se na těch klíčových věcech pro Českou republiku dohodnout a že zde přestane systém válcování, ať už vyhraje ty volby kdokoliv.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…