Tomio Okamura: Politici všechny podvedli sliby o nižších daních

25.09.2013 11:05

Asi šedesátce přihlížejících v Jičíně vysvětloval politik a podnikatel Tomio Okamura z hnutí Úsvit přímé demokracie, jak si představuje lépe fungující stát a proč by ho měli lidé volit. Spolu s ním přijel ve středu v podvečer jednička na kandidátce Královéhradeckého kraje Jiří Štětina.

Tomio Okamura: Politici všechny podvedli sliby o nižších daních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Základem volebního programu hnutí Úsvit je prosazení zákona o referendu. Přes to prý nejede vlak

S voliči oba probírali nejen odpovědnost a odvolatelnost politiků, ale také příliš vysoké daně, beznaděj lidí a narazil i na Romskou problematiku nebo Evropskou unii, která je podle něj „děsná“.

„Kosmetické změny v politice už nestačí. Ve středočeském kraji předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka hlásal z billboardů, že chce spravedlivý stát. Máme spravedlivý stát?,“ pustil se do politických oponentů hned ze začátku Tomio Okamura.

Čeští politici mají stále co vysvětlovat

Čeští politici mají podle něj stále co vysvětlovat. „ODS i Top09 slibovali nižší daně před volbami a pak všechny podvedli. Proto chceme přejít na přímou demokracii, vydat zákon o referendu, zajistit odvolatelnost politiků i prezidenta lidmi stejně jako v mnoha vyspělých zemích a zavést hmotnou a trestní zodpovědnost politiků za svá rozhodnutí a činy. Zaplatit to musí ti, kteří se pod to podepsali. Jako Vlasta Parkanová za letouny (Vlasta Parkanová, bývalá ministryně obrany, pozn.red.),“ tvrdil Okamura a přihlížející mu přikyvovali.

Podle něj by měli mít voliči možnost odvolat zvoleného politika, jako je tomu například ve Švýcarsku. Dále mají sami v referendech rozhodovat o podstatných věcech týkajících se státu.

Přitakával mu Jiří Štětina: „Když bude možné politiky odvolat, tak to bude první krok proti zkorumpovanosti. Současnou nezničitelnou kombinaci dinosaurů s chobotnicí bude těžké odstranit.“

Na náměstí si přišla předvolební rétoriku poslechnout také Majka Pisalová z Jičína. „Mohl by být prezidentem, má na to a není zkaženej. Prací a vědomostmi by je tam mohl všechny vyházet,“ řekla Parlamentním Listům. Tomia Okamury se zeptala, jak chce řešit Romskou problematiku.

„Pro všechny mají platit stejná pravidla, pokud jde o povinnosti. Příspěvek v hmotné nouzi by měl získat člověk splňující technické a hygienické podmínky pro užívání bytu. To je totiž podstata věci. Také děti nesmí vynechávat školní docházku a mohli by podstoupit jednou měsíčně zdravotní prohlídku. To je slovenský model, který funguje,“ sdělil Okamura.

Dodal také, že menšinu není možné sestěhovávat na jedno místo, ale je třeba ji rozptýlit mezi majoritu.

Okamura: Evropská unie je děsná

Pustil se i do Evropské unie a tamních politiků. „Evropská unie je děsná. Má tam být polovina nejchytřejších lidí ze zemí Evropy, ale je tomu přesně naopak. Jsou tam nepoužitelní politici, jako byl třeba Špidla (Vladimír Špidla, politik a eurokomisař v letech 2004 až 2010, pozn.red.), kteří berou půl milionu korun za měsíc, ale skoro nic nedělají. Kde mizí ty peníze?“ divil se Tomio Okamura.

Vyjádřil také nespokojenost s nařízeními unie týkající se vesnických zabijaček nebo tombol, která nevyhovují českým podmínkám.

Jeho proslovům přihlížel také inženýr kybernetiky Václav Kameník. „Já ho volit nebudu, máme dost kvalitních odborníků a ekonomů, kteří v politice nejsou,“ vysvětlil svůj názor.

Z řad přítomných se také ozval dotaz na beznaděj se současnou politikou a korupcí. „Ano, deziluzi jsem já mohl propadnout už dávno. Moje práce mě naštěstí dobře živí, protože vozím Japonce do České republiky. Dokud však budu v Senátu, budu si sám platit telefon a jiné výdaje. S deziluzí je to jako s dětmi. Já také synovi říkám, najez se, umyj si ruce a i když víme, že ideálu nikdy nedosáhneme, nikdy to nevzdáme. A s politikou je to stejné, nesmíme rezignovat,“ vysvětlil Tomio Okamura.

Okamura prosazuje snížení daní

Dle svých slov nedělí politiky ani voliče na levicové a pravicové, ale slušné a neslušné. Opřel se zároveň do příliš vysokých daní, které jednak brání zaměstnanosti obyvatel a také české firmy mají sídla v jiných zemích unie, protože u nás jsou příliš vysoké.

„Já mám všechny firmy se sídlem v České republice a také platím daně. Musíme snížit sazbu DPH, abychom nastartovali spotřebu. Vyšší daň, jak už dnes víme, nepřinesla vyšší daňový výnos, protože lidé už peníze nemají,“ dodal Okamura.

Dále na předvolebním setkání s veřejností uvedl, že by chtěl zrušit Senát, což bude problém, protože to musí jeho členové schválit sami. Nakonec podotkl, že nebojuje o koryto, neboť jako senátor by pracoval ještě pět let, zatím v případném úspěchu ve volbách půjde o čtyřletý mandát.

„Já vás vlastně žádám, zkraťte mi mandát o jeden rok a vezměte mi milion korun za rok svým hlasem. Já chci bojovat za to, co jsem slíbil,“ řekl předseda politického hnutí Úsvit přímé demokracie.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.