Urban (ČSSD): Co plyne z ekonomických údajů

29.12.2013 14:51

Hned dva důležité ekonomické ukazatele zveřejnily Hospodářské noviny. Zaměstnavatelé jsou podle Indexu trhu práce společnosti Manpower Group nejoptimističtější od roku 2008 – tedy alespoň v oblasti přijímání nových pracovníků. V říjnu pak exportéři vyvezli zboží v rekordním objemu 295 miliard. Znamená to, že krize končí?

Urban (ČSSD): Co plyne z ekonomických údajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Nežiju jenom v „parlamentním světě“ - potkávám se často s lidmi, kteří pracují v nejrůznějších běžných profesích. Již od roku 2008 přitom musejí, rok co rok, pracovat o něco více a tvrději za o něco méně peněz. Vím proto moc dobře, že speciálně oni (ale i další statisíce lidí s podobnými osudy) čekají na konec krize. A rád bych jim v tento adventní čas sdělil něco pozitivního. Jenže odmítám malovat vzdušné zámky a vyprávět pohádky.

Ono se totiž stačí podívat na to první číslo – hodnota citovaného indexu trhu práce je totiž právě rovna nule a v některých odvětvích je hluboce záporná (logistika a doprava -12). Pokud je přitom index záporný, očekává se propouštění a pokud je kladný, zaměstnavatelé počítají s tím, že budou poptávat nové pracovní síly. Výše uvedená nula pak znamená jediné – nebude se ani nabírat, ani propouštět. Nevím jak vy, ale já si důvod k oslavě představuji poněkud jinak, než že se fakticky zakonzervuje současný stav.

Lepší čísla nám nabízí naše obchodní bilance. Její aktivní saldo bylo rekordní – 306,5 miliardy jen za deset měsíců letošního roku. V „předkrizovém“ roce 2007 šlo přitom o „pouhých“ 87,9 miliardy. Takže přeci jen odpálíme o Silvestra pár raket navíc? Také není důvod – podle přehledu Czech Top 100 totiž objemy vývozu rostou utěšeně od roku 2010. Pouze v roce 2009 zaznamenaly pokles (ze 765 na 640 miliard) a již o rok později vyskočily na vyšší hodnotu, než před krizí – konkrétně na 832 miliard. Loni už to bylo přes tisíc miliard – a to ještě není celý export, ale jen 100 největších vývozců.

Export může mít přitom různé podoby - znám například  jednu dobrou a šikovnou cukrárnu (jelikož už teď nestíhají, tak si kontakt sobecky nechám pro sebe), jejíž cukroví putuje tak z 50% do Německa. A cena není ani zdaleka hlavní důvod. Tihle mistři cukráři přitom v žádném TOP 100 ani TOP 1000 nejsou, ale přesto k našemu exportu svojí trochu přispívají. A když by se sečetl objem vývozu všech takových malých firem, bude vypadat výsledné číslo ještě lépe.

Exportéři tedy žádnou viditelnou krizí netrpí – a přesto se to na naší ekonomice příliš neodráží. Pokud tedy bude zachován letošní trend, bude to samozřejmě pozitivní, ale neznamená to žádnou jednoznačnou záruku budoucího ekonomického růstu.

Příčina je jednoduchá – z hlediska výpočtu HDP totiž činí export jen jednu z položek. A to ještě ne export jako celek, ale jen jeho bilance (která roste). Pokud ostatní položky (tedy, výdaje domácností na spotřebu, soukromé hrubé domácí investice a výdaje státu na nákup výrobků a služeb) budou klesat, tak se nic nezmění. To, aby naše HDP tvořila pouze aktivní bilance zahraničního obchodu je samozřejmě ekonomický nesmysl a aby ho zachránila, musel by být objem exportu nejméně desetinásobný. A to je vize mimo jakoukoliv realitu.

Aby se naše země skutečně dostala z krize a vrátila se řekněme k 4 až 6 procentnímu růstu, musí nezbytně nutně fungovat všechny složky HDP.

Jasně to řekl můj bývalý kolega a současný hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík – Česká republika potřebuje nějakou obdobu amerického New Dealu. Jako člověk, který léta říká to samé, musím ocenit, že Mertlík říká to samé, jen zvolil jiná slova. A rád se k němu připojím.

Když totiž chybí tato vize a to, co Angličané nazývají leadership, budou například cukráři z našeho příkladu (abych to maximálně zjednodušil) tvrdě dřít a péct výborné cukroví, na kterém si budou pochutnávat němečtí či třeba rakouští zákazníci. Daně, které tato firma zaplatí, se však nesmyslně rozplynou v předražených projektech nebo mizerně postavených dálnicích. A například pedagogové dostanou o něco méně, takže si třeba zrovna to výborné cukroví dopřejí jenom o svátek. Anebo také – pokud mají například hypotéku – vůbec.

Historickým úkolem právě vznikající vlády právě s touto vizí přijít. Pokud by se to nezdařilo, bude nám všem příští rok zase o něco hůř. A bude to platit i v případě, že se exportéři „udřou“ jako nešťastný kůň Boxer ze slavné knihy Farma zvířat od George Orwella. Proto by  nová vláda měla čím dřív začít vládnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu