Urban (ČSSD): Konec anonymitě solárního zlatého dolu

15.08.2013 21:50

Jeden z doslova posledních zákonů, které přijme tento pátek v prvním čtení rozpouštějící se Poslanecká sněmovna, se týká alespoň částečné nápravy obřího problému zvaného podpora obnovitelných zdrojů energie.

Urban (ČSSD): Konec anonymitě solárního zlatého dolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Tedy systému, který dosud přihrává obrovské sumy z kapes domácností, podniků i státu skupince anonymních „podnikatelů“ v solárním byznyse.

Jak už jsem na těchto stránkách mnohokrát psal, v roce 2005 padlo na základě mezinárodních smluv a tlaku ekologických hnutí vládní rozhodnutí podporovat obnovitelné zdroje energie. Systém jejich podpory byl ale o několik let později brutálně zneužit, když cena dotovaných fotovoltaických panelů prudce klesla. Z bohulibé ekologické činnosti se stal zlatý důl.

Bohužel, vlády Mirka Topolánka a pak Jana Fischera s nastalým problémem neudělaly vůbec nic. Už nejméně 4 roky tak velká část z neuvěřitelných 44 miliard korun, které nás podpora zelených energií ročně stojí, legálně směřuje do kapes anonymních majitelů solárních elektráren. Jejich firmy sídlí většinou kdesi na Kypru a nám nezbývá než se domýšlet, jaká známá jména za těmito firmami ve skutečnosti stojí.

Jako předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny tlačím už dlouho na vládní úředníky i ministry, aby byl zákon na podporu zelených energií změněn. Nakonec ho slíbil upravit ministr Kuba, do sněmovny ho ale předložil až současný ministr Ciencala.

Cíle změny zákona jsou přinejmenším tři. První znamená snížit současnou podporu tak, aby se cena energie pro domácnosti a podniky dále nezvyšovala, nebo ještě lépe snížila. Druhým cílem je zrušit podporu všem novým ekologickým elektrárnám, které na současné dotace nemají nárok. Za mimořádně důležitý ale považuji třetí cíl, tu část zákona, kterou navrhuji osobně jako poslaneckou změnu.

Státní dotaci by neměl dostat nikdo, kdo nebude ochoten od 1.1. 2014 zveřejnit svou vlastnickou strukturu. Pokud své majitele nedoloží, žádnou dotaci nedostane. Na anonymní solární barony spadne alespoň částečně klec.

Zákon dle předpokladů projde, a tak jak doufám, čekají nás zřejmě velmi zajímavé časy. Nejenže dojde konečně k nápravě systému, který nespravedlivě žene veřejné peníze do soukromých kapes. Zároveň se totiž ukáže, jak velká finanční suma stojí českým „politickým podnikatelům“ za veřejnou ostudu a riziko policejního šetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě