Urban: Do řešení situace v Moravskoslezském kraji se musí zapojit vlastníci OKD

17.09.2013 17:20

Situace v Moravskoslezském kraji, o které jsem detailně informován, je vážná. Nejen, že hrozí ztráta pracovních míst horníků v souvislosti s problémy v OKD, ale návazně je rozkmitána perspektiva v dalších firmách na Ostravsku.

Urban: Do řešení situace v Moravskoslezském kraji se musí zapojit vlastníci OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Důvodů je samozřejmě celá řada, například těžba břidlicového plynu v USA či masivní dovoz levného uhlí do Evropy. Tento problém je umocněn špatným hospodařením OKD. Pravděpodobně špatná manažerská rozhodnutí, zdá se, přibližují podnik k možným dramatickým horizontům. Nelze se proto divit, že zaměstnanci veřejně vyjadřují značnou nespokojenost.

Základním řešením musí být odpovědnost vlastníků se o firmu a její perspektivu včetně zaměstnanců postarat. Zisky z minulých let by měly být využity k překlenutí současných ekonomických problémů.

Vedle toho musí být stát připraven hledat nějaké schůdné řešení, které by eliminovalo sociální krizi v celém regionu. Proto je naší snahou intenzivně jednat se všemi zainteresovanými subjekty. Projekt na případný majetkový vstup státu je připraven, ale nedovedu si představit jeho spuštění bez aktivní spolupráce a pokory stávajících vlastníků.

Po vyřešení současných problémů musí nastat období skutečné restrukturalizace regionu, které se neobejde bez státem garantovaných projektů.

Milan Urban, stínový ministr průmyslu a obchodu

reklama

autor: cssd.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.