Ústecký kraj: Prvotní náklady jsou vyčísleny na 343,4 milionu korun

11.06.2013 21:47

Krizový štáb byl informován o odhadech prvotních nákladů zahrnujících úklid, odvoz odpadu, čerpání vody ad., které dle hlášení obcí sečetl krajský úřad na 343 395 000 Kč.

Ústecký kraj: Prvotní náklady jsou vyčísleny na 343,4 milionu korun
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Prvotní náklady by mělo z velké části uhradit ministerstvo financí, spoluúčast ze strany kraje a obcí se předpokládá ve výši 12 887 000 Kč. Hejtman Bubeníček také dnes informoval Ústřední krizový štáb ČR, že Ústecký kraj chce nechat v platnosti vyhlášení stavu nouze. Postiženo je 77 obcí.

Radní kraje dnes vyjádřili svou vůli pomoci finančně občanům v nejvíc postižených malých obcích. Uvolní na to částku z krajského rozpočtu. O výši částky a návrhu na její rozhodnutí musí rozhodnout zastupitelstvo. Další možností jak pomoci občanům zasaženým povodní je příspěvek do veřejné sbírky zřízené Ústeckým krajem POVODNĚ 2013 – Ústecký kraj s číslem účtu 22229922/0800. Také výtěžek z této sbírky bude rozdělen postiženým obcím.

S postupem úklidových prací, do kterých je aktivně zapojeno 296 vojáků, se do měst a obcí vrací normální život. Většina důležitých komunikací již byla opět zprovozněna, případně čeká na otevření v nejbližších hodinách (např. Labské nábřeží v Děčíně). Průjezdná je už i silnice I/62 z Děčína na Hřensko. V Ústí nad Labem se vlaková doprava vrátila na hlavní nádraží, aktuálně se odčerpává protipovodňová vana. Na všech zatopených místech hasiči nepřetržitě odčerpávají vodu. Nejnáročnější je situace v lagunách u Terezína, kam se postupně přesouvají volná čerpadla. Přesto je zde odhad na ukončení prací až za dva týdny.

Odborníci z řad geologů se zabývají posouzením situace ohledně utržené svahu pod kamenolomem Dobkovičky. Jeho postup se aktuálně zastavil, přesto je obec Litochovice stále v ohrožení. Kvůli nejasným vlastnickým vztahům dotčených pozemků je řešení komplikované. Ústecký kraj proto aktivně uhradí monitoring svahu a hejtman Bubeníček se obrátí na Ústřední krizový štáb se žádostí o urychlené řešení situace.

Energetické společnosti, jako je ČEZ a RWE, nabízejí svým zákazníkům postiženým povodní podporu a pomoc např. v podobě odpuštěných zálohových plateb. S podobnou nabídkou se připojila i společnost Severočeské vodovody a kanalizace, když poskytne zasaženým odběratelům podporu do výše 15 m3 na vodné a stočné.

Informace pro občany včetně dopravních omezení a úprav jízdních řádů, nabídek pomoci a informačních letáků jsou k dispozici na www.kr-ustecky.cz v sekci POVODNĚ. Další jednání krizového štábu proběhne ve čtvrtek od 8 hodin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …