Vašíček (ČPS): Ochráníme-li Snowdena, můžeme ochránit svobodu i pro sebe

06.07.2013 16:22

Edward Snowden porušil americké zákony, ale zachoval se odpovědně k lidstvu. Zveřejnil fakta o odposlouchávání osobní a diplomatické komunikace lidí, bez jakéhokoliv soudního povolení. Také jsem přesvědčen, že míra zneužití moci překročila míru, která vyžaduje zásah, bez ohledu na platné zákony.

Vašíček (ČPS): Ochráníme-li Snowdena, můžeme ochránit svobodu i pro sebe
Foto: Archiv
Popisek: Ivo Vašíček

V USA obhajují politici porušování základních pravidel, podobně jako u nás: „Vždyť to tak dělají všichni“ Kupodivu „na světlo“ vyplynuly informace o odposlouchávání důvěrných diplomatických jednání britskými tajnými službami. U nás se to taky hemží různými odposlechy.

Asi si máme zvykat, že poslanecký mandát má tržní cenu a že nás bez povolení soudu mohou zpravodajské služby sledovat. Máme si zvykat, že Evropské vlády dovolí USA aby špehoval jejich občany a diplomaty? Musíme si zvykat, že na pokyn USA donutí Evropské země přistát letadlo s prezidentem suverení země, aby v něm mohli hledat člověka, který svým morálním kreditem nedostižně převyšuje všechny své pronásledovatele?

Já si zvykat nechci. Rád bych, aby naše země nabídla Edwardu Snowdenovi politický azyl. Jsem přesvědčen, že bychom tím demonstrovali, že právo na soukromí stojí výše než zákon či vyhláška o použití sledovacích technologií.

Také bych rád zavedení legislativních a výkonných opatření omezujících použití technologických prostředků pro sledování lidí.

Pokud budeme nečině přihlížet narůstání moci vykonávané efektivněji pomocí stále se zdokonalujících technologií, můžeme se dožít i doby, kdy bude vize Geroge Orwella zachycená v románu 1984 realitou.

Naštěstí nejsem sám, komu nepřipadá normální, že naše státy hají zájmy cizích mocností a lokální mafie. Žádáme od naší vlády důrazné odmítnutí narušování soukromí zpravodajskými službami.

Ivo Vašíček

  • Piráti
  • Právo na informace a ochranu soukromí
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivo Vašíček - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.