Vilímec (ODS): Zákon ubere obcím administrativu spojenou s výběrem místních poplatků

19.07.2013 19:53

Novela zákona o místních poplatcích schválená v tomto týdnu povede ke snížení administrativy spojené s výběrem místních poplatků ze strany obcí.

Vilímec (ODS): Zákon ubere obcím administrativu spojenou s výběrem místních poplatků
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec za ODS Vladislav Vilímec

Pokud například dlužník zaplatí stanovenou částku se zpožděním nebo v jiné výši, nebude již třeba jako doposud znovu vydávat správní rozhodnutí o vyměření poplatku. Kromě toho se navyšují některé limity – například u lázeňského a rekreačního poplatku nebo u poplatku za vjezd motorového vozidla do vyhrazené části obce – a rozšiřují se možnosti obcí poplatky v mimořádných případech, jako jsou třeba povodně, odpustit.

Jak připomíná zpravodaj zákona a současně místostarosta západočeské Kdyně Vladislav Vilímec, neznamená to, že dojde automaticky také k navýšení místních poplatků. „Obcím a jejich zastupitelům se pouze dává větší prostor, aby sami rozhodli o jejich konkrétní výši. Například u lázeňského poplatku se limit navyšuje ze současných 15 korun na 30 korun, ale záleží na vedení města, na jaké výši se dohodne. Zákon zároveň z povinnosti tento poplatek uhradit vyjmul lidi, kteří podstupují v lázních komplexní lékařskou péči,“ upozorňuje Vladislav Vilímec. Zákon také umožní vybírat paušální poplatky za pobyt v lázních za jeden týden či měsíc, což zjednoduší jejich výběr.

Další ze změn je vyjmutí dosavadní výjimky u poplatku ze psa, kde byl stanoven výrazně nižší limit 200 Kč pro seniory. Vladislav Vilímec zdůrazňuje, že i v tomto bodě jde o zjednodušení a narovnání podmínek, které navíc zabrání širokému zneužívání této výjimky. „ I nadále platí, že o konkrétní výši poplatku a případných úlevách rozhoduje obecní zastupitelstvo a to je také za své rozhodnutí odpovědné. Je logické, že poplatky se budou nadále lišit například ve Kdyni nebo v Praze.  Ve světle populistické kritiky Kateřiny Klasnové se pozapomíná, že dokonce i před rokem 1989 příslušná vyhláška ministerstva financí omezovala horní hranici poplatku ze psů na 400 korun československých pouze tehdy, pokud byl držitelem psa osamělý důchodce,“ zdůrazňuje Vilímec.

Za důležité považuje i další schválené ustanovení, podle kterého již nebude možné vymáhat nesplacené místní poplatky, například za komunální odpad, po mladých lidech po dovršení zletilosti, pokud je předtím jejich zákonný zástupce nehradil.

Ing. Vladislav Vilímec
poslanec PČR
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
místostarosta
krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice