Vláda: Novela zákona o potravinách posílí zájmy spotřebitelů

12.12.2013 7:24

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka projednala a schválila novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Jejím cílem je zvýšit informovanost spotřebitelů při výběru potravin.

Vláda: Novela zákona o potravinách posílí zájmy spotřebitelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zemědělství Miroslav Toman

Novela byla schválena ze dvou důvodů. Prvním z nich je adaptace české normy na evropskou legislativu, druhým pak posílení ochrany spotřebitelů. Součástí materiálu je mimo jiné zvýšení sankcí za potraviny, které jsou nesprávně označené a nesplňují kvalitativní parametry. Pokuty by nově mohly dosáhnout až na 10 milionů korun.

„Schválená novela je výhodná pro spotřebitele, protože budou vědět, co přesně nakupují a odkud výrobek pochází,“ komentoval aktuální podobu předpisu ministr zemědělství Miroslav Toman. Novela zákona, kterou předložilo ministerstvo zemědělství, je největší změnou v oblasti potravinového práva za patnáct let.

Návrh na změnu prošel jednáním předcházející vlády už letos v květnu. Do Poslanecké sněmovny se ale materiál nedostal, protože byla rozpuštěna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…