ODS: Vládu pod vedením Miroslavy Němcové podporuje parlamentní většina

25.06.2013 15:00

Poslanci ODS, TOP 09 a LIDEM dnes oznámili, že mají 101 podpisů na podporu vlády pod vedením Miroslavy Němcové.

ODS: Vládu pod vedením Miroslavy Němcové podporuje parlamentní většina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Poslanci všech tří koaličních klubů vyjádřili podporu vzniku nové vlády pod mým vedením. O tomto faktu jsem bezprostředně poté informovala prezidenta Miloše Zemana,“ uvedla na společném brífinku koaličních stran kandidátka ODS na post premiérky Miroslava Němcová. „Za prvé to znamená, že na parlamentní půdě existuje většina 101 hlasů, které se vyslovily pro stanovení politické vlády, a v žádném případě tu tedy není většina pro vypsání předčasných voleb. Za druhé je třeba říct, že politická vláda je jediná vláda, která je schopna prosadit státní rozpočet. Pokud bude jmenována vláda úřednická, nezíská naši důvěru a nebude podporována Poslaneckou sněmovnou,“ dodala Němcová.

„Jsme přesvědčeni, že se tu odehrává diskuze o tom, zda stále máme parlamentní demokracii, kdy důvěra vlády je postavena na důvěře Parlamentu,“ zdůraznil úřadující předseda ODS Martin Kuba s tím, že stanovisko poslaneckého klubu ODS bylo zcela jednotné. „Všichni poslanci ODS podporují vznik vlády na současném koaličním půdorysu. Žádná jiná vláda nemůže prosadit rozpočet. Prezident Miloš Zeman podstupuje riziko rozpočtového provizoria, přestože často hovoří o tom, že země má být dobře ekonomicky spravována. Jím sestavená vláda ale nebude schopna rozpočet prosadit, což bude špatnou zprávou pro investice i celou ekonomiku.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.