Vlasák (ODS): Boj o miliardy z evropských fondů pro ČR

08.09.2013 14:02

Česká republika v současné době svádí "skrytý" boj o několik desítek miliard korun z evropských dotací. Přesná čísla sice nejsou k dispozici, ale pokud se nezmění legislativa k jejich čerpání, přijde v příštím roce Česko o částky v řádu deseti až dvaceti miliard korun. Důvodem je pomalé čerpání evropských fondů způsobené hlavně složitým implementačním systémem.

Vlasák (ODS): Boj o miliardy z evropských fondů pro ČR
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Oldřich Vlasák

To, co Česko potřebuje, je více času. V Evropském parlamentu se nyní Výbor pro regionální rozvoj zabývá nařízením, které by takovou úpravu poskytující větší časový prostor pro financování projektů umožnilo. Právě k tomuto nařízení se mi podařilo získat zpravodajství. Zatímco Komise navrhující legislativu požaduje výjimku pouze pro Slovensko a Rumunsko, předložil jsem na stůl systémové řešení prodloužit čerpání evropských peněz o jeden rok pro všechny členské státy. V reálu to znamená příležitost, že by dopad současné legislativy nemusel být na Českou republiku tak drastický.
 
Nic však není vyhráno a velice záleží na tom, jak budou jednání po prázdninách probíhat. V Parlamentu proti sobě tentokrát nebudou stát jednotlivé politické skupiny, ale spíše zástupci jednotlivých členských zemí - těch, které by byly pro změnu (vesměs země, které s čerpáním mají větší potíže), a těch, které jsou proti. Přestože změna nařízení nemá dopad na celkové alokace z unijního rozpočtu a rozpočet pro dané roky nezvyšuje, ve skutečnosti má dopad na peněženky jednotlivých zemí EU. Peníze, o které členský stát přijde tím, že je nestihne vyčerpat, se totiž daný rok vrací do rozpočtu platících zemí.
 
Pokud se podaří věc pozitivně obhájit na půdě Evropského parlamentu, budou následovat debaty s politiky a úředníky členských zemí v Radě EU a s Evropskou komisí. Čeká nás tedy ještě několik měsíců, než se rozhodne. Pokud uspějeme, podaří se zachránit peníze, které obcím, městům, krajům i státu tak zoufale chybí na investice do infrastruktury a do obnovy. Klíčovým předpokladem nicméně je, že ministerstva a ostatní implementační orgány začnou neprodleně vypisovat výzvy a zazávazkují zbytek dosud nevyužitých peněz.

Ing. Oldřich Vlasák
 místopředseda EP
 zastupitel statutárního města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…