Vlasatý (Piráti): Referendum závazné bez ohledu na voličskou účast

14.10.2013 20:27

Piráti prosazují referendum závazné bez limitu minimální účasti jako demokratickou pojistku a aktivní zapojení občanů do rozhodování státu.

Vlasatý (Piráti): Referendum závazné bez ohledu na voličskou účast
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Zastupitelé nestojí nad občany a neměli by oproti nim být při rozhodování privilegováni. Pirátská strana nezapomíná ani na další prvky přímé demokracie a vytváření vhodných podmínek pro demokratické fungování státu.

Vzhledem k pochybnostem vzneseným Hnutím za přímou demokracii a v reakci na neúspěšné liberecké referendum chceme zdůraznit, že prosazujeme uzákonění referenda platného bez ohledu na účast. Nemělo by tak být bráněno rozhodování ani o problematice, která je většině populace lhostejná, ačkoliv pro některé skupiny může být bytostně důležitá. Nebude docházet k situacím, kdy je i přes jednoznačný výsledek referendum neplatné, protože jeho odpůrci se k hlasování nedostavili1). Budou tedy platit stejné podmínky, jako při volbě zastupitelů, kdy rovněž neexistuje minimální povinná účast. O tom, že se má závazné referendum konat, má být rozhodnuto už ve chvíli, kdy občané dokáží nasbírat dostatek podpisů 2) pod petici. I proto bude k rozhodnutí v referendu docházet jen v omezené míře - chápeme jej jako demokratickou pojistku a způsob zapojení občanů do rozhodování, nikoliv jako způsob řízení země. Stejná pravidla uplatňujeme i uvnitř Pirátské strany, rozhodnutí členské základny je platné bez ohledu na účast a pro zvolené vedení strany, které ji jinak řídí podle svého nejlepšího svědomí, je závazné. Ročně tak proběhne až několik desítek závazných celostranických hlasování3).

Jsme přesvědčeni, že občané jsou kompetentní činit v referendu stejná rozhodnutí jako jejich zastupitelé. Jediným důvodem pro zrušení referenda nebo jeho výsledku může být jeho protiústavnost, o které rozhoduje Ústavní soud. Změny Ústavy musí být stejně jako dosud v Parlamentu schvalovány kvalifikovanou většinou. Mezi podáním petice splňující podmínky a konáním referenda musí uběhnout alespoň tři měsíce, aby byl poskytnut prostor pro veřejnou diskusi. Stát má za úkol vystupovat nestranně a všem občanům doručit informace obsahující posudek podporovatelů i oponentů v rozhodované věci. Referenda na všech úrovních by se měla konat několikrát do roka zároveň, i s případnými volbami, aby tak stát voličům co nejvíce zjednodušil účast. Zároveň by měl umožnit bezpečné elektronické hlasování.

Dále bychom v nadcházejícím období rádi zavedli lidové veto, přímou volbu starostů a hejtmanů, zabývali se možností odvolatelnosti politiků 4), změnili způsob volby do rad veřejnoprávních médií a vymanili je tak z vlivu politických stran 5), přičemž část Rady by mohla být volena přímo občany, zasadili se o postupné zrušení volební klauzule 6) a zpřesnili Ústavu 7). Jsme si vědomi, že v širším pojetí si prvky přímé demokracie žádají i zlepšení ve vzdělávání, ochraně lidských práv a socioekonomických podmínkách země a jejích obyvatel, omezení korupce, klientelismu a lobby velkých korporací nebo svobodný přístup k informacím, zefektivnění a modernizaci státní správy, zčásti i proto se na tato témata ve svém volebním programu 8) zaměřujeme.

Na závěr garant Přímé demokracie Ivo Vlasatý dodává: „Nevhodnost omezování platnosti referenda voličskou účastí se dá názorně ukázat na více příkladech z nedávné doby, uvedu dva. Začátkem října, tedy pro mě nepochopitelně tři týdny před datem předčasných voleb do Poslanecké Sněmovny, se konalo referendum o prodeji letiště a technických služeb města Liberec do soukromých rukou. Referendum, ve kterém se 97 % hlasujících vyjádřilo proti prodeji, není závazné pro nízkou účast 9). V Rumunsku došlo v roce 2012 k pokusu o odvolání prezidenta Băsesca, který opět přes drtivou převahu odpůrců prezidenta nebyl pro nízkou účast platný 10). Později díky zveřejnění výsledků sčítání lidu ovšem vyšlo najevo, že v Rumunsku žije obyvatel méně a účast byla dostatečná 11). Referendum samozřejmě i přesto neplatí. Často je to právě arogance vládnoucích politiků, co přiměje občany vzepřít se a vybojovat si možnost rozhodnout, jako například i počátkem tohoto roku v Plzni a na Praze 7 12). K tomu, aby se naši volení zástupci přestali ve většině případů považovat za vládce a mohli tak být přijímáni jako ctihodní občané mající zájem na životě svých voličů a budoucnosti své země, nás asi čeká ještě dlouhá cesta.“

1) Paradox obrácení účinku menšinového hlasu (https://cs.wikipedia.org/wiki/Referendum#Paradox_obr.C3.A1cen.C3.AD_.C3.BA.C4.8Dinku_men.C5.A1inov.C3.A9ho_hlasu)
2) např. 150 000 voličů pro celostátní referendum
3) Hlasování celostátního fóra (https://forum.pirati.cz/hlasovani-celostatniho-fora-f475/)
4) Volební program Pirátů pro volby do sněmovny 2013 (http://www.pirati.cz/volby2013/program?redirect=1#prima_demokracie_a_odvolatelnost)
5) http://stara.inventurademokracie.cz/darek-ke-dvacetinam/medialni-rady/index.html
6) Je načase zrušit volební klauzuli! (http://piratskenoviny.cz/?c_id=697357)
7) Piráti podporují zpřesnění pravomocí prezidenta (http://www.pirati.cz/stanoviska/pirati_podporuji_zpresneni_pravomoci_prezidenta)
8) Volební program Pirátů pro volby do sněmovny 2013 (http://www.pirati.cz/volby2013/program)
9) http://liberecky.denik.cz/zpravy_region/primatorka-liberce-referendum-byl-podvod-20131007.html
10) https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_presidential_impeachment_referendum,_2012
11) http://www.presseurop.eu/cs/content/news-brief/3942891-basesca-sesadilo-scitani-lidu
12) Přímá demokracie není pro Piráty jen prázdným gestem (http://www.pirati.cz/stanoviska/prima_demokracie_kraci_drobnymi_krucky_vpred)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …