Vlček (ODS): Privatizace nemohla být bezchybná, hlavním viníkem komunisté

21.10.2013 13:54

Za privatizaci Mostecké uhelné společnosti padly u švýcarského soudu tresty vězení. Nechci v žádném případě obhajovat podvody, které majetkové přesuny provázely. Vše se musí řádně vyšetřit! Chtěl bych se však zaměřit na podstatu věci a ptám se, byla po revoluci privatizace nutností? Odpověď zní jednoznačně. Byla! České státní podniky totiž za socialismu nestačily světové konkurenci.

Vlček (ODS): Privatizace nemohla být bezchybná, hlavním viníkem komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

To dokazuje i statistika růstu produktivity práce. Ta v České republice rostla v letech 1978 – 1989 ročně v průměru o pouhých 0,4% , kdežto ve srovnatelném období ve vyspělých západních zemích daleko víc, v Rakousku o 1,6%, ve Švédsku o 1,5% a v USA o 1,2%. Naše zaostávání za západní Evropou a USA se tak v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století stále zvětšovalo. Produktivita práce v tehdejší ČSSR dosahovala 30 – 40% hodnoty vyspělých kapitalistických zemí. Když k tomu připočítáme i fakt, že naše národní podniky hospodařily neefektivně a zaostávaly i technologicky, pak je logické, že situace vyžadovala radikální řešení a to spočívalo jedině v privatizaci dříve zestátněných podniků. Je jasné, že ta nemohla být bez chyb, a navíc si musíme uvědomit, že jsme neměli s tak rozsáhlými majetkovými přesuny a vůbec se soukromým vlastnictvím žádné zkušenosti, což také způsobilo nemálo problémů.  

Nicméně hlavní a prvotní příčinou privatizačních problémů je jednoznačně komunistický režim, který znárodněním přivedl český průmysl do tristního stavu a jiné řešení než jeho převedení do soukromého vlastnictví nezbývalo. A nyní znovu začínáme slýchat zprávy o státních družstvech, státních obchodních řetězcích a podobných nesmyslech.

Daniel Vlček,
projektový manažér,
Praha 3

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.