Vostrá (KSČM): Raději do školy než bez školy

11.10.2013 8:29

V poslední době se potkávám se spoustou rodičů, kteří si stěžují na stav našeho školství. Dost dobře nemohou pochopit, že jednou je to tak, příště zase naopak. Pro politiku KSČM je školství dlouhodobě jedna z hlavních priorit, která může podstatně ovlivnit budoucnost naší země.

Vostrá (KSČM): Raději do školy než bez školy
Foto: red
Popisek: Miloslava Vostrá

Je bohužel smutné, že ačkoliv si posledních dvacet let určuje každá vláda školství jako svoji velkou prioritu, zůstává ve většině pouze u proklamace a školství dál trpí nekoncepčním přístupem a úbytkem peněz. Za důležitý prvek pro rozvoj dětí v předškolním věku považuji předškolní výchovu, která tvoří důležité předpoklady a návyky pro další vzdělávání a má i důležitou sociální funkci.

Předškolní vzdělávání by mělo být bezplatně dostupné a měla by být rozšířena síť mateřských škol, jejichž kapacit citelně ubylo díky rušení a slučování v posledních letech. Některé z forem alternativního vzdělávání nejsou mnohdy plnohodnotnou náhradou. Mrzí mě postupná likvidace učňovského školství, ke které došlo. Již dnes se projevuje výrazný nedostatek absolventů některých řemeslných, technických a dělnických profesí.

Stát by měl takovouto výuku naopak podporovat, jinak se nám totiž brzy přihodí, že klasická řemesla zcela vymizí. Je třeba se bránit neustálé komercionalizaci vzdělání. Vzdělání se nesmí stát něčím, na co mají nárok pouze majetné vrstvy obyvatelstva. Peníze investované do vzdělání, jak víme i z historie, se mnohonásobně vrátí. A tak se pojďme zamyslet nad tím, jak umožnit dětem dostupné vzdělání a zbavit jejich rodiče starosti, zda na to budou mít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …