Vystrčil (ODS): Pět vlastností pro budoucnost ODS

12.01.2014 6:31

Naše ODS nevzkvétá. Naopak, nachází se v období největšího ohrožení a úpadku od svého vzniku. Je zejména na nás, jak se se stávající krizí vypořádáme. Má-li být proces obnovy naší značky i strany samotné úspěšný, musíme si definovat, jaká by naše strana v budoucnu měla být. Musí mít samozřejmě spoustu vlastností, pět z nich však považuji za nejdůležitější. A právě ty bych rád v tomto textu představil.

Vystrčil (ODS): Pět vlastností pro budoucnost ODS
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

1. Důvěryhodnost

Nestačí, abychom do vrcholných funkcí zvolili důvěryhodné lidi. Musíme představit i důvěryhodný program. Náš program musí být realistický, tedy splnitelný, ale zároveň i funkční vzhledem k cílům, jichž má být jeho uskutečněním dosaženo.

Nesmíme tak slibovat modré z nebe ani věci, které nám voliči neuvěří, že myslíme vážně. Naší výhodou je, že na rozdíl od socialistů nemusíme lidem lhát.

2. Pokora

Každý někdy chybuje a je potřeba si umět chybu přiznat a poučit se z ní. Jinak je člověk odsouzen k jejímu opakování. Musíme se zbavit janusovských dvou tváří. Musíme přestat něco jiného říkat a něco jiného dělat.

Uvědomme si, že naše existence není samozřejmá. Čekají nás evropské a po nich i senátní a komunální volby. Právě posledně jmenované budou pro budoucnost naší strany nejdůležitější. Na volby se musíme důkladně připravit a naše práce nesmí začít až za pět minut dvanáct. Jen těžko uspějeme, pokud si budeme pyšně namlouvat, že se úspěch dostaví sám nebo v důsledku selhání jiných.

3. Otevřenost

Nesmíme se stahovat do ulity a většinu energie trávit řešením svých vlastních problémů. Voliče naše vnitřní problémy nezajímají. Pro ně je podstatné, co uděláme, aby se jim a jejich blízkým žilo v naší zemi lépe.

Ať už z kongresu vzejde jakékoli vedení, musíme být připraveni táhnout za jeden provaz. Musíme zlepšit komunikaci se členskou základnou a otevřít se našim podporovatelům, příznivcům a občanské společnosti.

Člověk, kterému není jedno, jak vypadá jeho ulice, jak hospodaří jeho radnice nebo jestli bude v jeho obci existovat škola, je ze své podstaty člověkem aktivním. A ODS přece vždy usilovala o to, být právě stranou aktivních lidí, stranou občanů, kterým není lhostejná budoucnost.

4. Věrnost

Nesmíme porušovat naše základní zásady a principy. Musíme jim být věrni a stejně tak musíme být věrni našim voličům. Musíme důsledně hájit náš program a zájmy našich voličských skupin. Politiku přece neděláme pro zisk funkcí, ale proto, abychom prosadili náš program. Právě program je tak cílem, parlamentní a jiná křesla jsou pouze prostředkem k jeho naplnění.

5. Optimismus

Optimismus je jedním ze zdrojů sebedůvěry. Jen těžko můžeme uspět, nebudeme-li v možnost našeho úspěchu věřit. Nesrážejme sami sebe na kolena nekonečným sebemrskačstvím. Nenechme se ani přesvědčit zaručenými vykladači pravdy o tom, co nás čeká a nemine.

Budoucnost není napsána dopředu. Je v našich rukou. Věřme sami sobě a začněme pracovat. Jen mluvit nestačí.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.