Vyvadil (ČSSD): Zákon o tzv. majetkovém vyrovnání s církvemi čeká na otevření

21.01.2014 8:20

Nazývejme věci pravými jmény. Zákon o tzv o tzv. majetkovém vyrovnání s církvemi je nelegitimní v mnoha směrech. Těch důvodů je mnoho a mnohé byly již vyřčeny, ale jeden kupodivu jaksi zapadá.

Vyvadil (ČSSD): Zákon o tzv. majetkovém vyrovnání s církvemi čeká na otevření
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Zákon, jehož dopady  negativně bude ovlivňovat  nejméně 7 volebních období prosadila politická reprezentace, ze které zůstalo již jen torzo. Kdyby šlo o zákon běžný, politicky neutrální povahy,  budiž. Jde však o zákon, který vyhraněně ideologicky pojal matérii a v zásadním nesouladu  s představami takřka 80 % všeho obyvatelstva nastolil neodůvodněně  a nepřiměřeně majetkové poměry institucí, jejichž význam a podpora v našich poměrech setrvale klesá, tak že na konci 30 ti letého období, kdy by jeho účinky měly skončit,  bude zřejmě jejich podpora maximálně do 10%.

Záměrně se nedovolávám ani tak právních argumentů, jichž bylo sneseno nespočet, ale právě onoho základního, tj. ztráty politické většinové legitimity těch sil, které toto řešení přijaly.

Je především jasné, že již ideologický základ zákona závisel na výkladu minulé reprezentace. Jak známo tzv. blokační paragraf v zákonu o půdě nepočítal do budoucna s žádným zákonem o tzv. „ vyrovnáním s církvemi“, ale se zákonem, který jen  poměry k majetku, se kterým se do  vydání pod názvem zákona o majetku církví  nesmí disponovat.

Zda se tento majetek zčásti převede na církve, nebo bude včleněn do speciálního církevního fondu, či  zbytek bude převeden kupř. na obce (což by bylo asi nejsprávnější) měl zákon rozhodnout. Jakkoliv impulsy k urychlení tohoto procesu vydaly konzervativní pravicoví ústavních soudci, ani oni nemohli stanovit , jaká bude povaha a obsah tohoto zákona.

Pravicová politická konzervativní reprezentace ztratila na síle a i dnes i včetně lidovců je silně menšinová a je nepochybné, že většina v Poslanecké sněmovně, tj poslanci ČSSD, ANO,KSČM a zřejmě i Úsvitu nahlížejí na tuto otázku výrazně jinak.

Ten zákon je celkově nepochybně špatný a to nejen z právního hlediska, ale zejména a hlavně nemůže svým obsahem odpovídat politickým představám cca 2/3 poslanců v Poslanecké sněmovně.

Je nepochybné, že zákon bude třeba otevřít minimálně, pokud jde o otázku lhůt k vydávání majetku. Ty lhůty jsou zcela neudržitelné a hrozí, že při jejich setrvání bude umožněno i vydání majetku, který by při přízném a pečlivém posuzování vydán neměl být.

Jinými slovy minimálně v tomto rozsahu bude muset být zákon otevřen.

A bude jen legitimní, rozhodne-li se tato protirestituční superústavní většina změnit i jiné parametry.

Je to její povinnost vůči občanům této země.     

JUDr. Jiří Vyvadil

  • BPP
  • No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.