Zachveja (SPOZ): Cui bono, Miroslave Šloufe?

02.10.2013 18:27

Vážení občané, vážení přátelé, dovolte mi krátké představení namísto úvodu. Před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2010 jsem vedl kandidátku SPOZ v Moravskoslezském kraji.

Zachveja (SPOZ): Cui bono, Miroslave Šloufe?
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Mé sympatie k této straně přetrvaly a proto – jako člen kandidátky v letošních volbách – hodlám SPOZ svým úsilím podpořit znovu.

Nejen z těchto důvodů mne silně pobouřily poslední výroky Miroslava Šloufa na adresu pana prezidenta. Vzhledem k jejich – nebojím se tvrdit – urážejícímu, až vulgárnímu obsahu jistě nejsem jediný. Cítím proto potřebu se k celé věci osobně vyjádřit.

Postavení prezidenta u nás tradičně požívá zaslouženého respektu a (dá se říci) také jisté úcty ze strany veřejnosti. To samozřejmě neznamená, že není možné podrobit i tento úřad korektní kritice. Ostatně chceme-li zde zachovat demokracii, která nás stála tolik úsilí, nelze ani uvažovat jinak. Prohlášení Miroslava Šloufa však nemohu při veškeré své snaze zařadit do kategorie „kritika“. Dovolím si tvrdit, že výroky, které pan Šlouf věřejně hlásá do sdělovacích prostředků, zůstaly ve své hrubosti daleko před branami kostruktivního hodnocení.

Lze podotknout, že svoboda jednotlivce končí u svobody druhého. Stejně je tomu v případě svobody slova. Pejorativně laděná prohlášení pana Šloufa jsou dle mého názoru pouhým tvrzením bez pravdivého obsahu, který by bylo možné prokázat. Ostatně co jiného soudit o výstřelcích popisujících údajnou neschopnost pana prezidenta orientovat se v budově Parlamentu ČR. Za mnohem zásadnější však považuji účelové spojování pana prezidenta s pochybnými kontakty nyní tak hlasitého Miroslava Šloufa.

Jsem toho názoru, že těmito – jistě žalovatelnými – výroky pan Šlouf neomaleně prosazuje své vlastní zájmy s cílem (a tedy úmyslně) poškodit dobrou pověst prezidenta a potažmo také SPOZ. V prostředí urážek našeho prezidenta se proto nezbývá ptát: Cui bono (komu ku prospěchu), Miroslave Šloufe?

V tomto duchu si dovolím ještě závěrečnou poznámku. Stejná otázka mne totiž napadá také v souvislosti s paní Ditou Portovou, která svými nejapnými výroky, domnívám se, bohužel usiluje o totéž.

JUDr. Matěj Zachveja

reklama

autor: SPOZ

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…