Žák: Ministerstvo dopravy zpřísní dohled nad vícepracemi na dopravních stavbách

22.07.2013 19:06

Ministr dopravy Zdeněk Žák se dnes se zástupci podřízených investorských organizací dohodl na přísnějším dohledu nad vícepracemi, které navyšují náklady státu na dopravní stavby. Ministr tak reagoval mimo jiné na zastavení prací v modernizovaném úseku D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší.

Žák: Ministerstvo dopravy zpřísní dohled nad vícepracemi na dopravních stavbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

„U každé vícepráce bude na rozdíl od minulosti uveden takzvaný pachatel, budeme tedy chtít vědět, kde je příčina a co způsobuje danou vícepráci,“ uvedl Žák.

Se zástupci podřízených organizací ministerstva dopravy se dohodl celkem na sedmi bodech, které by do budoucna měly omezit navyšování nákladů staveb.

Vícepráce budou schvalovány dopředu, nikoliv až se zpožděním. Nebude možné je účtovat v balíku, ale pouze tak, aby byla prokázáno každé jednotlivé navýšení ceny. Už v době administrace vícepráce z ní bude vyvozován nejen systémový závěr, ale i pracovně-právní a trestní odpovědnost. Pokud bude důvodem chyba v projektu, bude stát striktně vyžadovat, aby odpovědnost nesli projektanti, včetně náhrady škody.

Ministr dopravy Zdeněk Žák v sobotu vyzval firmu OHL ŽS k okamžitému a bezpodmínečnému obnovení přerušených prací na modernizaci D1 v úseku Velká Bíteš - Lhotka. Vyzval také ředitele ŘSD Davida Čermáka k neprodlené přípravě všech možných variant řešení, včetně okamžitého vypovězení smluv se zhotovitelem, vyklizení prostoru stavby a obnovení provozu v krizovém stavu.

„Na místo úseku, kde došlo k zastavení prací, v úterý ráno vyrazí kontrola, která provede zhodnocení, jak vypadá situace na místě, jestli firma skutečně zahájila práce, a nejde jen o divadlo,“ prohlásil Žák po dnešním jednání se zástupci investorských organizací MD. Kontrolu zajistí vysocí představitelé MD i podřízených organizací. Zúčastní se jí 1. náměstek MD Lukáš Hampl, ředitel SFDI Tomáš Čoček, generální ředitel ŘSD David Čermák a tým expertů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů