Žák: Padesát loňských obětí na silnicích nás nenechává lhostejnými

06.09.2013 16:15

BESIP připravil přehled pravidel silničního provozu pro zahraniční motoristy.

Žák: Padesát loňských obětí na silnicích nás nenechává lhostejnými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák.

Na českých silnicích stoupá počet nehod, které zavinili cizinci. Statistiky z loňského roku vypovídají o desítkách obětí a více než tisícovce zraněných. Jednou z příčin častých kolizí je neznalost domácích silničních pravidel. BESIP ve spolupráci s Policií ČR proto připravil pro zahraniční řidiče informační kampaň v podobě klíčových informací zpracovaných do letáků.

Názorný leták je k dispozici v papírové podobě nebo si jej lidé stáhnou z webového portálu BESIPu. Upozorňuje, že řidiči osobních aut musí dát přednost tramvajím při odbočování, zdůrazňuje specifika přejíždění z pruhu do pruhu, připomíná denní svícení, vysvětluje zásady správného používání směrovek na kruhových objezdech. Prospekt je upozorní i na nulovou toleranci alkoholu v krvi či výměnu zimních pneumatik.

„Padesát loňských obětí na silnicích nás nenechává lhostejnými. Doposud jsme kladli důraz spíše na represi a méně mysleli na prevenci. A tohle je jednoduchý účelný krok, jak střetům předcházet a cizince informovat,“ podotkl k informační kampani, která zasáhne benzínové pumpy, hotely, turistická centra i zahraniční destinace ministr dopravy Zdeněk Žák.

Česká republika je pro evropskou automobilovou dopravu významnou tranzitní zemí. Jen v roce 2012 zavinili řidiči s cizí státní příslušností 4 850 nehod (tj. 6,9 % z počtu nehod zaviněných řidiči). Při těchto nehodách přišlo o život 46 osob (tj. 7,3 % z celkového počtu) a dalších 1 302 osob bylo zraněno. „V porovnání s rokem 2011 zavinili cizinci o 266 nehod více (tj. o 5,8 %),“ konstatuje vedoucí oddělení BESIP Roman Budský. Tato čísla byla pro BESIP a Policii ČR jedním z impulsů k vytvoření přehledného materiálu v anglickém jazyce.

Leták obsahuje mimo vlastního anglického textu také názorné vyobrazení klíčových dopravních situací. Na úvodní straně letáku je QR kód, který uživatele přesměruje na webový portál BESIP (http://www.ibesip.cz/en/road-safety/road-safety-rules-in-the-czech-republic). Tam je k dispozici ještě detailnější, osmnáctistránkový materiál.

V Česku jsou letáky k dispozici na vybraných čerpacích stanicích, prostřednictvím Svazu měst a obcí byly nabídnuty místním turistickým informačním centrům a ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací ČR také vybraným hotelům a restauracím. Rozdávat je budou také policisté při silničních kontrolách zahraničních řidičů.

Informační letáky bude do svých center v Londýně, Amsterodamu, Varšavě a dalších distribuovat rovněž CzechTourism. Pravidla silničního provozu zveřejní na svých webových stránkách a připraví také překlad do všech deseti jazykových verzí portálu (http://www.czechtourism.com/home/). Materiál byl poskytnut Evropské radě pro bezpečnost silničního provozu (ETSC), která o jeho existenci informovala všechny centrální evropské subjekty odpovědné za oblast bezpečnosti silničního provozu. Rovněž bude prostřednictvím PČR poskytnut organizaci TISPOL sdružující služby dopravní policie evropských států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.