Zaorálek: Bakalovo bombardování Ostravska

18.09.2013 14:40

Demonstrace horníků na ostravském Prokešově náměstí probíhala pár metrů před hlavním sídlem společnosti OKD. Pršelo a atmosféra tak dusná, že by se dala krájet. Transparenty proklínající Bakalu, opakující se skandování "Bakalu do dolu!".

Zaorálek: Bakalovo bombardování Ostravska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Bezmoc a vztek.

Neradno si zahrávat s takovou směsicí rostoucí nenávisti a pocitu ponížení. Říkat horníkům, že i po ořezání jejich platu budou mít stále mzdu vyšší, než je průměrný plat v regionu - znamená koledovat si o sociální explozi. Každý v regionu přece ví, že za nějakou průměrnou mzdu nikdo soudný někam do hlubokých slojí rubat uhlí nepoleze - tohle není obyčejná práce.

A to jsme my, účastníci demonstrace v Ostravě, ještě netušili, že nám večer z Amsterdamu pošle pan Bakala vzkaz. Tam někde daleko se rozhodlo, že společnost OKD zavře důl Paskov. Dva a půl tisíce zaměstnanců a k tomu ještě další stovky v dodavatelských firmách!

Připomíná mi to bombardování vesnice z výšky, kdy pilot jenom zmáčkne tlačítko a vlastně ani pořádně nevidí, co ty jeho pumy dole vytvářejí za peklo. To první, co bych chtěl po představitelích OKD, BXR, NWR a jak se všechny tyto neprůhledné anonymní vlastnické struktury jmenují, aby jejich orgány zasedaly při svých velkých rozhodnutích v Ostravě.

Přál bych si, aby pan Bakala svá rozhodnutí vyhlásil přímo v místě v regionu na tiskové konferenci sám, kde by byl připraven reagovat na dotazy.

Přál bych si, aby podnikatel, který podniká v České republice ve firmě, která má při dolním odhadu 13 000 zaměstnanců, byl také schopen do této firmy přijet. Aby byl schopen bavit se s lidmi a zaměstnanci.

Práce v dole není legrace. Je to strašná práce, kterou každý nevydrží. A všichni ti, kteří v Bakalových dolech dřeli, mu vynesli zisky a dividendy v objemu nejméně 50 - 60 miliard korun! To mu byli dobří. Teď se situace údajně změnila. V Paskově jsou sloje příliš hluboko, těžba je obtížná, náklady jsou příliš vysoké.

Tak hodíme tisíce lidí a jejich rodin přes palubu.

Jeden novinář v Praze se mě zeptal: "No a co má chudák podnikatel dělat, když už se mu podnik nevyplácí? Tak pošle prostě lidi domů."

Jistě, copak můžete chtít po panu Bakalovi slušnost a férovost? Copak po něm můžete chtít, aby se bavil s nějakým obyčejným horníkem? Copak po něm můžete chtít, aby za svými zaměstnanci viděl také osudy jejich rodin? Hněvu se přece můžete vyhnout, když se v regionu ani neukážete.

Pomíjím skutečnost, že ze zákona měl pan Bakala povinnost shromažďovat prostředky na případné útlumy, které jsou běžnou součástí strategie v podobném typu podnikání. Je nehorázné, pokud realizuje na dividendách a ziscích desítky miliard korun, aby pak při prvních problémech natáhl ruku a řekl: Státe, pokud nechceš, abychom v příštím roce důl uzavřeli, tak dej dalších 4 či 6 miliard!

Není tohle obyčejná chamtivost?

Jednat ale bude nutné a nelze se tomu vyhnout. Doly a hutě jsou stále počtem svých zaměstnanců jádrem průmyslu v Moravskoslezském kraji. Stát musí hledat cestu k řešení osudu těch, kteří přicházejí o práci. Bez pomoci státu nezaměstnanost v regionu neklesne. Ovšem pan Bakala se bude muset také přihlásit k odpovědnosti. Pro začátek by si měl ujasnit, zda bude vystupovat jako menšinový nebo většinový vlastník. Kdyby se rozhodl, že je menšinovým vlastníkem, tak by měl sdělit, kdo jsou další vlastníci.

A aby toho nebylo málo, tak součástí jakékoli další dohody musí být také řešení bytů OKD. Závazky, které má Bakala vůči nájemníkům, stále nebyly splněny.

Každá příští vláda bude muset mít řešení situace v Moravskoslezském regionu jako svou prioritu. Nelze připustit, aby se osud tisíců lidí na Ostravsku stal koulí na noze české ekonomiky. Lidem, kteří zde žijí, je třeba dát šanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině