Zaremba (DSSS): Olympiáda je svátkem všech

06.01.2014 13:15

Blížící se zimní olympiáda v ruském Soči vzbuzuje emoce. Emoce dvojí - sportovní a politické.

Zaremba (DSSS): Olympiáda je svátkem všech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ota Zaremba, olympijský vítěz a člen DSSS

Emoce sportovní jsou emoce správné a před každým vrcholným sportovním podnikem stejné. Sportovci a jejich týmy podřizují vše, i osobní život, jednomu jedinému cíli. Být v dějišti olympiády, postavit se na start a odvést ten nejlepší výsledek pro sebe a pro svou zemi. Je to svátek sportu a lidské pospolitosti.

Nadcházející olympiáda vzbuzuje ještě před svým začátkem i emoce politické. Je to především tzv. západní demokratický svět, který už delší dobu vznáší své námitky. Nejdříve ty obligátní, že olympiáda bude zbytečně drahá. Jako by jiná olympiáda byla levná. Jenže olympiáda v západním světě je důkazem prosperity dané země, ale ruská olympiáda je megalomanský podnik, který může být financován jen díky ruské ropě a plynu. Ale poslední dobou „západní demokraté“ přitvrdili. Začínají nenápadně poukazovat na to, aby západní státníci nejeli na oficiální zahájení her.

Jako důvod si k tomu vybrali ruský zákon, který podle nich diskriminuje homosexuály. Jenže tento zákon pouze koriguje homosexuální projevy a propagandu na veřejnosti. Zákon nijak neomezuje občany v jejich sexuální orientaci, ale chce zabránit tomu, aby ruská média a ulice byly ušetřeny nechutností a perverzností. Pak do toho ještě smíchali trest vězení skupině ruských punkerek, které znesvětily církevní objekt a urazily náboženské cítění všech ruských věřících.

Zimní olympiáda v Soči se začíná politizovat, a to je špatně. Moc špatně. Jako bývalý olympionik vím, co to znamená. Soutěžil jsem na moskevské olympiádě v roce 1980, kdy západní státy tyto hry bojkotovaly. Všichni zúčastnění sportovci byli ochuzeni o to, změřit síly se soupeři „z druhé strany“. O další čtyři roky totéž zopakoval „tábor socialismu a míru“, kdy bojkoval hry v Los Angeles. Mnoho sportovců počítalo s tím, že vrchol jejich kariéry bude na olympijských hrách, ať už v Moskvě či v Los Angeles, a politické rozhodnutí znamenalo předčasný konec jejich snu.

Dnes asi nehrozí, že by sportovci do Soči nejeli, ale politické útoky a znevažování ruské olympiády mohou být skvrnou na tomto svátku sportu. Jako olympionik a olympijský vítěz se osobně na ruskou olympiádu těším a držím palce ruským organizátorům, aby jim vše vyšlo na jedničku a všichni zúčastnění odjížděli ze Soči spokojeni s krásnými zážitky a novými přátelstvími.

Do sportu politika nepatří. Držme palce českým sportovcům a těšme se na fair zápolení ve všech sportech.

Ota Zaremba, olympijský vítěz a člen DSSS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: DSSS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.