Zástupci ČSSD zavzpomínali nejen na ještědské události z roku 1870

13.08.2013 12:15

Ani letos si mnozí členové krajské základny ČSSD nenechali ujít již tradiční setkání na Pláních pod Ještědem, aby zde v sobotu 10. srpna společně zavzpomínali na památný den – 7. srpna 1870.

Zástupci ČSSD zavzpomínali nejen na ještědské události z roku 1870
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Před 143 lety se na stejném místě sešlo několik desítek tisíc českých a německých dělníků a jejich rodinných příslušníků, a to ve znamení výzev proti nacionalismu, boje za svobodu tisku, rozšíření volebního práva nebo nezávislost škol na církvi.
 
Tábor lidu význačným způsobem odstartoval následné události na poli dělnického hnutí a zároveň se stal jakýmsi prvním krokem vedoucím k demokratizaci společnosti českých zemí. O osm let později se v pražském břevnovském hostinci U Kaštanu konal ustavující sjezd zvláštní organizace českých sociálních demokratů v rámci celorakouské sociálně demokratické strany pod názvem Sociálně demokratická strana českoslovanská v Rakousku, která je dnes ve své podobě České strany sociálně demokratické nejstarší politickou stranou u nás.
 
Jako každoročně, i letos si členové výročí připomněli položením květin u památníku tábora lidu. Tentokrát však setkání poznamenal stín smutné události, kdy na konci července zemřel jeden z pravidelných účastníků, Miloslav Draxl. Byl to významný člen ČSSD Ústeckého kraje, neobyčejně činorodý a obětavý funkcionář vodáckých i turistických organizací, Svazu důchodců ČR, Masarykovy demokratické akademie a Klubu seniorů ČSSD a odešel náhle ve věku nedožitých 84 let. Představitelé strany, kteří se ujali u památníku slova, na něj při svých řečech nezapomněli.
 
Zároveň se letošní setkání neslo i v duchu politických událostí posledních několika minulých, ale i následujících týdnů. Zaznělo zde také připomenutí základních principů strany, kterými jsou svoboda, spravedlnost a solidarita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice