Žatecká (ČSSD): Pozadí nové parkovací koncepce je tak trochu Mrs. Columbo

22.10.2013 8:20

Jako paní Columbová mi připadá nový parkovací systém, který začne v České Lípě platit od ledna (a už pár týdnů se zkouší u OD Andy). Všichni (míněna radnice) o něm mluví, samozřejmě v superlativech, ale jeho pozadí nikdo nikdy neviděl.

Žatecká (ČSSD): Pozadí nové parkovací koncepce je tak trochu Mrs. Columbo
Foto: romana-zatecka.cz
Popisek: Zastupitelka České Lípy za ČSSD Romana Žatecká

Zdůrazňuji hned na začátku, že vítám parkovací automaty v České Lípě vcelku s radostí. Systém je to dneska běžný, pohodlný, cenově pružný. Tedy pokud se zároveň řeší, aby řidiči parkovné platili. Oceňuji komfort pro občany, ale jako zastupitelka města chci komfort i pro městskou kasu.

Loni na jaře předložilo vedení města zastupitelům koncepci parkování, která počítala s ukončením výběrů a nasazení parkomatů. Byla podložena ekonomickou rozvahou, která jednoznačně podporovala nejvýhodnější řešení: Město si parkomaty koupí, investice se mu do dvou let vrátí. V diskusi ale zaznělo, že parkovací automaty už v České Lípě jednou byly a bylo by dobré si připomenout, proč se od nich ustoupilo, porovnat tehdejší výtěžnost z parkování s odhady předkládané koncepce (zdály se až příliš optimistické), dořešit kontrolu placení a zaplacenou dobu parkování aj.  Koncepce přijata nebyla ani žádné jiné usnesení.

A tak rada města konala jak je toto volební období zvyklá: po svém hlava nehlava. Protože jsme (zastupitelé) radostně netančili při první koncepci, byla nám odepřena další možnost podílet se na tvorbě podmínek pro parkování a posuzování výhodnosti řešení. Radní si to prostě upekli sami a po svém. Odhlasovali návrh, který se ještě ke všemu liší od verze předložené zastupitelům loni v březnu. Výsledek už známe: Najednou se cosi zkouší u Andy a pan místostarosta Kočandrle jásá, jak se rýsuje, že z vybraného parkovného teď budou peníze jen kapat, a to na všechno i na chodníky. Škoda, že se už skoro rok nezaklíná transparentností, protože právě ta tomu celému parkovacímu veletoči nejvíc chybí. Sice se čile v radničních médiích vysvětluje, kdo kde jak dlouho může parkovat, ale pořád nezní to důležité: Kolik nás (občany) to bude stát a kolik to do městské kasy vrátí a kdy. V takovém případě se oslavné ódy jeví jako trochu falešně zanotované lidové popěvky typu A já sám, vždycky sám.

Vyzývám tedy vedení města Česká Lípa, aby zveřejnilo kompletní koncepci parkování včetně ekonomických dat – srovnání možných variant, výši plánovaných investic a jejich návratnost, plánované příjmy…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Romana Žatecká - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …