Zavadil (Svobodní): Prezident Zeman versus akcionáři

03.09.2013 20:20

V Hovorech z Lán 25. 8. prezident Miloš Zeman při rozhovoru na téma zrušení či ponechání daně z dividend, objasnil svou představu typického akcionáře. Cituji: „s doutníkem v ústech, stříhající kupony a pobírající dividendy“. Pro mne tedy dosti šokující představa. Proč? Jako kdyby totiž vypadla z Rudého práva či Dikobrazu z 50. let.

Zavadil (Svobodní): Prezident Zeman versus akcionáři
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Bylo by to možno možná považovat za jeden z prezidentových bonmotů, kdyby dále nerozvinul svůj postoj k zachování zdanění dividend. Na otázku zda tím neodradí některé voliče ČSSD, odpovídá, že si nemyslí, že by zrovna mezi nimi bylo mnoho akcionářů.

 „A pokud ano, půjde o dividendy řádově v desetikorunách či nanejvýš stokorunách“, tedy nic zas tak důležitého. Toto tvrzení mi připadá jak z jiného světa. Stačí jeden pohled například na hlavní trh pražské burzy. ČEZ, Erste Bank, Komerční banka, Telefónica O2, Pegas, VIG či Philip Morris, to jsou firmy které každoročně, dlouhodobě, krize nekrize, vyplácejí dividendy. Většina občanů ČR využívá jejich služby či produkty. Žádné pofiderní firmy, skoro by se chtělo říci, konzervativní investice.

Představme si čerstvého, průměrného důchodce s jeho důchodem 10 500,- Kč měsíčně. Šetřil si, opatrně investoval a nyní vlastní 14 kusů akcií Philip Morris. Není to mnoho, celkem při dnešní hodnotě kolem 150 000 korun. Ale i tato investovaná částka mu za loňský rok přinesla výnos 900 korun na akcii, celkem tedy 12 600 korun, velmi pěkných 8,4 % p. a.!

Tedy žádné desetikoruny, nanejvýš stokoruny! Z toho může mít náš důchodce hezkých 1050 Kč měsíčně jako přilepšení k důchodu. Ovšem to je před zdaněním ve výši 15 %. Po něm už se výnos scvrkne na 10710, tedy na měsíc 892,50 korun. Kolikpak asi vynáší penzijní připojištění se „státním“ příspěvkem?

Že by prezident Zeman a jeho socialističtí souvěrci nepřáli důchodcům přilepšení k důchodu? Ale přáli, jen to musí být to ideově správné, ze správného zdroje. Představa, že by se občané sami začali více starat o finanční zabezpečení ve stáří je pro každého levičáka nepřijatelná. Bez pomocné přerozdělovací ruky státu, rozumějme za své, ne z peněz daňových poplatníků? Ani náhodou. To příliš zavání svobodou rozhodování a odpovědností za vlastní život. Kam se vytrácí tzv. solidarita? Takže, pěkně vás, vy „akcionáři“ budeme i nadále zdaňovat abyste si rozmysleli investovat, či dokonce spekulovat. Fuj, to je ale hnusné slovo spekulant, že? Co na tom, že pochází z latinského speculatio, značící zkoumání či pátrání. Například zkoumání kde, v které dobře hospodařící firmě, budou mé peníze nejlépe zhodnoceny.

Pokud nám po volbách budou vládnout lidé jako Bohuslav Sobotka, Jaroslav Zavadil či Vratislav Mynář, máme se, my investoři a spekulanti, tedy zodpovědní a samostatně na svou budoucnost myslící lidé na co těšit. Jeden už nám vládne teď.

Petr Zavadil je členem Republikového výboru Svobodných

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.