Zdechovský (KDU-ČSL): Kolem střídavé péče se objevuje řada mýtů a nesmyslů

11.01.2014 10:36

V souvislosti s možnými úpravami Zákona o rodině řešící problematiku i tzv. střídavé péče se v českých médiích stále opakuje několik zásadních mýtů a nesmyslů o vhodnosti a stěhování dětí.

Zdechovský (KDU-ČSL): Kolem střídavé péče se objevuje řada mýtů a nesmyslů
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

V souvislosti s možnými úpravami Zákona o rodině řešící problematiku i tzv. střídavé péče se v českých médiích stále opakuje několik zásadních mýtů a nesmyslů o vhodnosti a stěhování dětí. Proto jsem se pokusil základní mýty znovu připomenout a vyvrátit.

První hloupost píší odpůrci střídavé péče jako celku. Tvrdí, že je potřeba do případného procesu udílení střídavé péče zapojit děti. Chválihodný nápad vhodný pouze pro ty starší, nicméně tam už to není ve většině případů potřeba. Dítě si říká, u koho chce a nechce trávit čas.

Naopak jen těžko si dokážu představit situaci, že by tříleté nebo pětileté dítě říkalo, zda chce střídavou péči nebo ne, protože vždy bude preferovat rodiče, u které se nachází v péči. Je třeba si uvědomit, že pokud otec bude s dítětem na mateřské dovolené, dítě bude preferovat ve výchově jeho.

Druhý mýtus spočívá ve vhodnosti. Střídavá péče není vhodná pro všechny lidi z důvodu psychologického, sociálního či ekonomického. To se musí vždy individuálně zvážit. A měli by na tom pracovat společně rodiče, OSPOD a soud. Neznamená to, že dostanete teď střídavou péči automaticky a také to neznamená, že nebudete nic platit na děti. To se vždy posuzuje individuálně.

Třetí poměrně rozšířenou blbostí, že to vyřeší partnerské spory o děti. Pokud jeden z rodičů bude střídavou péči bojkotovat a znepříjemňovat, vždy bude střídavá péče problémem. Soudy i společnost musí rodičům zdůrazňovat společnou péči a odpovědnost. Střídavou péči tu děláme kvůli dětem, ne kvůli rodičům.

Paradoxně čtvrtou nepravdu často říkají různí „experti“, kteří neumí žádný cizí jazyk. Ti tvrdí, že se dítě bude stěhovat sem a tam. Ve světě i v Česku je aplikováno několik druhů tzv. střídavé péče. Může to být například forma deset dní matka, čtyři dni otec nebo osm dní matka, šest otec. Například ve Švédsku těch kombinací jsou desítky. Navíc se vždy nemusí stěhovat děti, ale mohou se stěhovat rodiče. Opravdu těch variant je nespočetně, takže záleží na domluvě.

Závěrem bych opět rád zdůraznil, že pokud se člověk nechce domluvit, ani nejlepší zákon mu nepomůže. Možná by nás to mělo vést k zamyšlení nad tím, kdo je náš partner a zda opravdu s ním chci nejen mít, ale především vychovávat děti.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…