Zdechovský (KDU-ČSL): Prezidentský projev musí představit národu vizi

05.01.2014 11:35

Stalo se již tradicí, že první hodina po poledni prvního dne v novém roce byla vždy vyhrazena pro novoroční projev prezidenta republiky. Tuto tradici držel jak Václav Havel, tak i Václav Klaus. Avšak nově přímo zvolený prezident Miloš Zeman ne.

Zdechovský (KDU-ČSL): Prezidentský projev musí představit národu vizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční ozdoba

Stalo se již tradicí, že první hodina po poledni prvního dne v novém roce byla vždy vyhrazena pro novoroční projev prezidenta republiky. Tuto tradici držel jak Václav Havel, tak i Václav Klaus. Avšak nově přímo zvolený prezident Miloš Zeman místo novoročního projevu přednesl své vánoční poselství 26. prosince. Troufám si říct, že toto gesto skoro nikoho nepřekvapilo, neboť Miloš Zeman, jak jsme si již v celé řadě záležitostí mohli všimnout, dělá spoustu věcí po svém a neohlíží se po zažitých tradicích.

V porovnání s prvními novoročními projevy exprezidentů Václava Havla a Václava Klause se zdálo letošní vánoční poselství Miloše Zemana obsahově vyprázdněné. Zatímco Zemanovi předchůdci bilancovali, hodnotili, varovali a předpovídali, Miloš Zeman se omezil na hodnocení naplnění vlastních předvolebních slibů. Jsem možná staromilec, ale od prezidentského projevu chci jasnou vizi pro Českou republiku do dalšího roku.

Úspěšnost vánočního poselství podle televizní sledovanosti

Ani diváci neměli o Zemanovo poselství příliš velký zájem, novoroční projevy měly výrazně vyšší sledovanost. Vánoční poselství, s nímž se ve čtvrtek na obyvatele České republiky obrátil prezident Miloš Zeman, vidělo v České televizi 788.000 lidí.

Od roku 2003 každý z projevů předchozích prezidentů, kteří ovšem takto promlouvali až 1. ledna, vždy přivedl před obrazovky České televize přes milion diváků. Například poslední novoroční řeč Václava Havla 1. ledna 2003 vidělo 1,788.000 lidí a poslední novoroční projev Václava Klause počátkem letošního roku zhlédlo v České televizi 1,528 milionu.

Vraťme se zpět do minulosti

Současný prezident prý poukazuje na to, že tradice novoročních projevů je přežitkem z doby komunismu a on sám se hlásí k masarykovské první republice. Je sice pravda, že Masaryk, Beneš i Hácha přednášeli své projevy v době Vánoc, to ale bylo zapříčiněno složitými historickými okolnostmi.

Masaryk se vázal nejvíce k datu jediného státního svátku meziválečného Československa, k 28. říjnu. Projevy na přelomu roku byly dále spíše zdravicemi či poděkováním za přání k vánočním svátkům či novému roku, jichž se prezidentovi dostávalo z úředních míst i od prostých občanů. Zeman svými slovy zdůraznil, že se váže k masarykovské tradici, avšak jak uznáte sami v poněkud zvláštní verzi, protože si celá řada z vás jistě vzpomene, jak se náš prezident choval před 28. říjnem.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.