Zelení: Máme plán - první tři zákony proti korupci

19.07.2013 10:31

Strana zelených a senátor Libor Michálek právě teď představují první soubor návrhů protikorupčních zákonů, jejichž schválení významně přispěje k ozdravení naší společnosti i domácí ekonomiky.

Zelení: Máme plán - první tři zákony proti korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Události posledních dní potvrdily, že růst ambicí policie a státních zástupců ve vyšetřování korupce a zneužívání moci v nejvyšších patrech politiky může také rychle skončit. Česká republika potřebuje účinné zákony, které musí omezit vliv takzvaných politických podnikatelů, rozšířit prostor pro odhalování a vyšetřování korupce a zabránit černému financování volebních kampaní.

„Ukazuje se, že vymýtit korupci justičními prostředky nelze, nebo to je velmi komplikované. Proto jsme se zaměřili na připravení kvalitnější legislativy,“ uvedl v souvislosti s prvním souborem protikorupčních zákonů Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

Senátor Libor Michálek zvolený s podporou Strany zelených, advokát a nezávislý protikorupční expert Václav Láska, předseda SZ Ondřej Liška a člen předsednictva SZ Tomáš Průša na společné tiskové konferenci představují konkrétní znění nové legislativy.

Jde o tyto tři návrhy zákonů:

1.  Zákon na ochranu whistleblowerů

Zákon má chránit slušné úředníky a zaměstnance před politickým tlakem při kritice předražených a často zbytečných státních zakázek.

„Zákon na ochranu oznamovatelů korupce může přinést roční úsporu minimálně 25 miliard korun, a to pouze v oblasti takzvaných ostatních externích služeb státních institucí a státem ovládaných společností,“ komentoval svůj návrh senátor Libor Michálek.

2.  Zákon o financování politických stran

Transparentní účetnictví stran, dohled nezávislého auditora, dary s jasným původem a limity nákladů na volební kampaně pomohou vymést igelitky plné peněz a ukončí systém služeb a protislužeb.

„Dnešní právní úprava financování politických stran je děravá jako cedník, díry nikdy neucpeme bez komplexního impulsu ke zcela novému nastavení systému. Strana zelených jako jediná politická strana navrhuje zásadní opatření již od roku 2009,“ uvedl Tomáš Průša, protikorupční expert.

3.  Jasná pravidla pro lobbing

Zákonná regulace lobbingu stanoví práva a povinnosti lobbistů i veřejných funkcionářů. Tím se narovnají podmínky ve společnosti a vlivní političtí podnikatelé se přestanou ve Sněmovně cítit jako doma.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených k problematice uvedl: „Veřejné zakázky nemohou být nadále pokladničkou pro lobbistické skupiny propletené často s velkými politickými stranami, které vydělávají na předražených nákupech. Lepší regulace lobbingu pak naučí Sněmovnu a vládu bránit se dosahu chapadel politických podnikatelů, kteří si vylepšují zákony pro svůj výhodnější byznys.“

Návrhy protikorupčních opatření na pozadí aktuální politické situace okomentoval také advokát Václav Láska: „Politici měli mnoho let na to, aby obecně negativně vnímané kupčení s posty ve společnostech se státní účastí dostali do roviny s obecnou morálkou. Neudělali nic, naopak tuto negativní praxi užívali stále radikálněji, až se v konkrétním případě dostali za hranu trestního práva a musely zasáhnout orgány činné v trestním řízení. Bohužel ani po té, co politici v této bitvě zaznamenali výrazný úspěch v podobě názoru Nejvyššího soudu, že jejich jednání je kryto imunitou (nikoli, že se trestné činnosti nedopustili), nelze v jejich chování najít ani zlomek pokory. Naopak pustili se do, v demokratické zemi nepředstavitelné, agrese vůči orgánům činným v trestním řízení."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.