Zelení: SEK je postaven na plýtvání a zbytečném zdražování elektřiny

21.11.2013 21:38

Zelení se při dnešním projednávání Státní energetické koncepce (SEK) postavili ostře proti.

Zelení: SEK je postaven na plýtvání a zbytečném zdražování elektřiny
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Energetická koncepce neřeší aktuální problémy energetiky v ČR a opomíjí důležité faktory jako je prolomení limitů těžby hnědého uhlí, využívání obnovitelných zdrojů nebo rozšiřování jaderné energetiky bez posouzení zatížení spotřebitelů dalšími náklady.

„Státní energetická koncepce je postavena na plýtvání a zbytečném zdražování elektřiny, které pocítí každá domácnost,“ uvedl Ondřej Liška, předseda zelených.

„Zelení nesouhlasí s tím, že energetická koncepce předjímá skutečnost, že spotřebitelé mají platit vícenáklady za elektřinu produkovanou v případných nových blocích Temelína, a to kvůli kompenzačnímu mechanismu garantované výkupní ceny. Jaderná energetika totiž není v současné době rentabilní a realizuje se pouze díky vysokým státním intervencím, nebo tomu, že spotřebitelé doplácí,“ uvedla Dana Kuchtová, členka předsednictva SZ, která se projednávání účastnila.

Zelení na návrhu SEK kritizují zejména:

  • slabé využití možností obnovitelných zdrojů,
  • fakt, že nebrání prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách, které by znamenaly bourání měst a obcí,
  • podporu výstavby dalších jaderných reaktorů bez ekonomického posouzení nákladů pro spotřebitele elektřiny,
  • nevyužití možnosti energetické renovace budov, zvýšení energetické efektivity výroby a plýtvání surovinami opomíjením výhod recyklace,
  • ignorování potřeby snižování emisí a znečištění ovzduší,
  • fakt, že koncepce není zpracována ve více variantách.

„Strana zelených nesouhlasí s návrhem Státní energetické koncepce. Ministerstvo průmyslu i MŽP při její přípravě fatálně selhaly především v opomenutí vypracování moderní varianty budoucího vývoje domácí ekonomiky a energetiky. Kvůli tlaku ČEZ a uhelných magnátů tak bude Česko dál sázet na jadernou a fosilní kartu. Česko tak nevyužije možnosti nastartování hospodářství snížením závislosti na importu ropy nebo zemního plynu, naše podniky budou dál plýtvat a vypouštět množství škodlivin. Šetrný přístup ve zvyšování energetické efektivity a postupném růstu místních obnovitelných zdrojů zůstane dál ležet netknutý. Strana zelených v tomto duchu také zašle příslušným úřadům své odmítavé stanovisko,“ uvedl Ondřej Mirovský, odborník SZ na energetiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.