Zeman: Člověk, který v životě nenavštívil sklípek, neví, co je to krásný život

25.09.2013 19:25

Prezident republiky Miloš Zeman zahájil ve středu dne 25. září 2013 svou třídenní návštěvu Jihomoravského kraje. Při příjezdu ke Krajskému úřadu Jihomoravského kraje, společně se svou dcerou Kateřinou, jej vítal hejtman Michal Hašek.

Zeman: Člověk, který v životě nenavštívil sklípek, neví, co je to krásný život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident republiky se přivítal s hejtmanem děkovnými slovy: „Spolu se svými kolegy jste vykonal mnoho práce. A díky Vám přijíždím na jižní Moravu nezatížen například takovými problémy, které mě čekají příští týden na severní Moravě." Prezident republiky také zdůraznil, že je otázkou času, kdy se Brno vyvine v město plné moderních novinek: „Díky Inovativnímu centru se město Brno stane v brzké době nejen centrem Moravy, ale také centrem inovací, nových moudrých myšlenek a městem, které naváže na zdravou podnikatelskou tradici, která je spojována se jménem Tomáše Bati. Nepřijíždím sem poprvé, ani naposledy. Chci navázat na tradici prezidentských cest v krajích, ale s tím rozdílem, že já v krajích strávím tři dny."

Prezident republiky během setkání se členy Zastupitelstva Jihomoravského kraje a zástupci Krajského úřadu, kterého se zúčastnila i Kateřina Zemanová, upozornil na zásadní jednání posledních týdnů: „Po dohodě s ministrem dopravy se brzy alespoň z části vyřeší stavba dálnice z Brna do Vídně a dokonce bude tato dálnice fungovat jako okruh Mikulova. Děkuji Vám, pane hejtmane, za iniciativu, kterou jste ve spolupráci s ministrem dopravy vyvinul právě ohledně této problematiky." Členové zastupitelstva potvrdili, že se jedná o jednu z nejpotřebnějších záležitostí v kraji.

Dalšími tématy diskuze byl například vztah prezidenta republiky k obyvatelům Jihomoravského kraje: „Můj vztah k Moravanům je specifický. Tvrdím, že člověk, který v životě nenavštívil vinný sklípek, neví, co je to krásný život. Tím nemám na mysli jen víno, ale tu příjemnou atmosféru a především cimbálovku. Jsem vždy nadšen, když mi cimbálovka zahraje mou oblíbenou píseň Za tichú Moravú."

V rámci diskuze se otevřelo i téma Vyškova. "Armáda má mít dle mého názoru dvě funkce - být součástí integrovaného systému a mít jednotky k ochraně našeho území. To, co nám hrozí a co si mnozí neuvědomují, je mezinárodní terorismus. Pojedu jako první prezident do Afghánistánu, abych poděkoval našim vojákům. Nedávno jsem jednal s generálním tajemníkem NATO a shodli jsme se, že v rámci boje proti terorismu se musí jednotlivé složky specializovat. Soustřeďte se na ty typy jednotek, které mohou prospět integračnímu záchrannému systému, a dále se soustřeďte na jednotky, které mohou být vysílány na zahraniční mise. Bojovat s teroristy tisíc kilometrů od nás je lepší, než bojovat na našem území," vyjádřil prezident republiky svůj názor na armádu a i problematiky základny ve Vyškově.

Z Krajského úřadu Jihomoravského kraje zamířil prezident republiky do Jihomoravského inovačního centra, jehož hlavním cílem a posláním je pomoc s podnikáním firmám s neotřelými a novými nápady. V diskuzi s představiteli centra se pan prezident zajímal o konkrétní obory a činnosti firem, o jejich produkty, prognózy vývoje do budoucna a konkrétní postupy tohoto centra.

V odpoledních hodinách prezident republiky navštívil Podnikatelskou fakultu VUT, kde na něj čekalo více než 450 studentů. Zde po svém projevu, ve kterém apeloval na aktivní přístup studentů v nadcházejících předčasných volbách, odpovídal v diskuzi na dotazy studentů, které se týkaly například Evropské unie, vzniku nových politických stran, vztahu prezidenta k médiím či problematiky nezaměstnanosti absolventů vysokých škol a seniorů.

Na zaplněném brněnském náměstí Svobody se prezident republiky setkal s občany a představiteli města. Hlavním tématem byly blížící se volby do Poslanecké sněmovny: „Máte stejně široký výběr jako v samoobsluze, kde si můžete vybrat z 23 druhů sýrů. Některé z nich Vám budou chutnat, některé budou páchnout, ale nemáte na výběr pouze jediný druh sýra a nemáte ani povinnost jít volit. Máte právo jít volit. Prosím Vás tedy o jednu jedinou věc - prosím jděte k volbám!" Těmito slovy vyzval prezident republiky občany. Poté prezident republiky dekoroval prapor města Brna prezidentskou stuhou a obdržel dar od města Brna.

Na závěr prvního dne návštěvy Jihomoravského kraje se prezident republiky v brněnském hotelu International setkal s laureáty Ceny Jihomoravského kraje a zúčastnil se pracovní večeře pořádané Krajskou hospodářskou komorou za účasti podnikatelů Jihomoravského kraje a zástupců odborů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hrad.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…