Zemek (ČSSD): Jaké jsou skutečné cíle ČSSD v oblasti energetiky?

23.08.2013 10:38

Kde schází odbornost a erudovanost, tam přibývá nepřesností a nepravd, stejně jako v textu paní poslankyně Kateřiny Konečné z KSČM s názvem: "Opravdu chce ČSSD likvidovat teplárenství?"

Zemek (ČSSD): Jaké jsou skutečné cíle ČSSD v oblasti energetiky?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Paní poslankyně v několika odstavcích dokazuje, že v otázkách energetiky velmi tápe a svými nepřesnými výroky mate veřejnost.

První nepřesné tvrzení paní poslankyně najdeme například v tezi, že rozvoj využití bioplynu s biomethanu povede nutně k výraznému nárůstu ceny elektřiny. I laikům je známo, že se tyto zdroje používají spíše na výrobu tepla. Jejich dopad na cenu elektřiny je tak minimálně problematický.

Rovněž názor paní Konečné o tom, že poslanci ČSSD usilují o likvidaci teplárenství, je naprosto zavádějí a z říše sci-fi. Naopak, dlouhodobým cílem sociální demokracie je rozvoj šetrné energetiky včetně teplárenství, která bude cenově přijatelná širokým vrstvám obyvatelstva.

V problematice podpory kombinované výroby tepla a elektřiny se paní poslankyně dokonale zamotala. Je sice pravdou, že v EU je kombinovaná výroba podporována, nicméně se jedná primárně o teplárenské zdroje, které při doplnění výroby elektřiny zvyšují svoji účinnost. Tuto podporu pokládá ČSSD za správnou a chce ji zachovat. Také nechceme rušit stávající zdroje centrálního vytápění, jak uvádí paní poslankyně. V našich podmínkách však byla  podpora zneužívána ke zlepšení ekonomické bilance zastaralých uhelných elektrárnách, kde výroba tepla byla pouze doprovodným efektem výroby elektřiny. Takovouto podporu pokládáme za zbytečnou s tím, že nemá s principy ochrany životního prostředí nic společného. Faktem je, že pozměňovací návrh, který uvádí poslankyně Konečná, neruší podporu u stávajících zdrojů. Cílem bylo naopak zabránit budoucí neúčelné podpoře u již zmíněných uhelných elektráren, která by vedla k dalšímu zvyšování cen elektrické energie.  

Poslankyně Konečná dále zmiňuje, že další z pozměňovacích návrhů měl za cíl pokračování neúměrné podpory vybraných zdrojů energetiky nad rámec požadavků EU. Nevšimla si však zřejmě, že uvedený pozměňovací návrh neznamenal nic jiného, než uvedení novely zákona do souladu s Národním akčním plánem, což je regulační nástroj vlády, který je pravidelně aktualizován. Na jeho základě už není například možný další masivní rozvoj fotovoltaiky, jak se často mylně uvádí. Zároveň se v tomto návrhu stanovovaly striktní podmínky pro podporu bioplynových stanic tak, aby byly podpořeny pouze drobné provozovny, navázané na zemědělskou výrobu, jež by pomáhaly zlepšit finanční situaci malým zemědělským podnikům.

Je třeba doplnit, že ani jeden z pozměňovacích návrhů neprošel. Je pravděpodobné, že novela zákona o podporovaných zdrojích energií tak, jak byla přijata, patrně nepřinese takový efekt, jaký od ní veřejnost či média očekávají a bude potřeba přijmout komplexnější řešení, kterým se bude muset zabývat již nová vláda. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce