Zimola (ČSSD): Zelená iluze

27.12.2013 16:27

V nepravidelných intervalech čeští Zelení kritizují vládu, ČEZ a v podstatě všechny zastánce jaderné energetiky za prosazování jaderné energetiky.

Zimola (ČSSD): Zelená iluze
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Vyjadřuji se k tomuto tématu asi se stejnou pravidelností jako Zelení a víceméně stále říkám to samé, ale to mi nebrání v tom, abych nezareagoval na nejnovější prohlášení Zelených.

Ale berme to popořádku. Výtku, že jaderná elektřina je vývozní komodita, nepřijímám. Elektřina je v podstatě komodita jako každá jiná a není důvod jí nevyvážet. Zvláště, když si to můžeme dovolit a je po ní poptávka. A vývoz elektřiny neznamená ani statisíce metrů čtvrtečních zastavěných montážními halami ani tisíce kamiónů na přetížených českých dálnicích. A kromě toho, ruku na srdce: Po kolika našich produktech je ve světě poptávka? Rozhodně bude fajn, když bilance zahraničního obchodu nebude závislá jen na škodovkách.

Další téma: obnovitelné zdroje jako spolehlivý zdroj energie. Podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů stoupá, a to je v pořádku, ale to ještě neznamená, že obnovitelné zdroje podrží naši ekonomiku vždy, když to bude zapotřebí. V době, kdy výstavba jakékoliv akumulační elektrárny, byť by se pro ni teoreticky našlo místo, vzbuzuje stejný odpor jako jádro, leží před námi otázka: Kde vezmeme elektřinu, když ji obnovitelné zdroj nebudou schopny dodávat? A že nejde jen o bagatelní střídání dne a noci v případě tzv. solárů je nasnadě. Vezmeme-li v potaz klimatické prognózy, pak všechny obnovitelné zdroje budou dlouhodobě nespolehlivé kvůli extrémním výkyvům počasí (odstávky kvůli povodním, vichřicím apod.). A nikdo nedokáže vyloučit, že se „nezblázní“ sopka na Islandu a Evropu po měsíce nezahalí mračna sopečného prachu.

A když budeme stát oběma nohama na zemi, tak zbývá zase jen to uhlí a plyn. Uhlí, kterého už moc není, a plyn, jehož dodávky se mohou stát hračkou v rukách těch mocnějších dříve, než se nadějeme. Zase tu máme to magické cizí slůvko „diverzifikace“. Jak říká jedno české úsloví, které si upravím: „Jen blázen dává všechna vejce do jednoho koše“.

A máme tu další zaklínadlo – úspory. Ano, nejlevnější energie je ta, která se nemusí vyrobit. Ale přesvědčte o tom spotřebitele. Opatření vedoucí k úsporám spotřeby elektřiny jsou účinná jen zčásti – nelze zastavit trend elektronizace průmyslu a domácností, který sice zavádí mnohem úspornější spotřebiče, ale masivně narůstá jejich počet. Příkladem jsou světelné LED zdroje – jsou sice úsporné, ale všechna města (dnes i malé vesničky) během Vánoc září jako nikdy předtím. Stoupá spotřeba „nových“ druhů spotřebičů, např. klimatizací. Dobře je to patrné ve Velké Británii, kde nyní přehodnocovali energetickou koncepci a smutně konstatovali, že s úsporami už to není to, co to bývalo.

Dámy a páni ze strany Zelených, i vy ostatní, neupírám vám právo víry v lepší život na této planetě, po kterém toužím i já stejně jako vy, ale dobrat se ho budeme muset racionálními a reálnými kroky, a nikoliv těžko naplnitelnými iluzemi.

A u tohoto tématu zase někdy „na viděnou“.

J. Zimola, jihočeský hejtman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce